Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşarak yürürlüğe girmesinden sonra gözler tamamen staj ve çıraklık mağdurlarına çevrildi. Emeklilik hakkı tanınmayan staj çıraklık mağdurlarına güzel haberi Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman verdi...

Günden güne daha da çok seslerini duyuran staj mağdurları sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor.  Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, TV100'deki Taksim Meydanı programına katılarak kafaları karıştıran ancak aynı zamanda umut da olan açıklamalarda bulundu. İşte Salman'ın konuşmalarının önemli noktaları...

3308 sayılı kanun 1986 yılında yürürlüğe girmiş ve günümüze kadar devam etmiştir. Aslında EYT gibi 2014, 2015'li yıllarda vatandaşların daha çok dikkatini çekmiştir. Biz de şu şekilde karar vermiştik. Bireysel başvurular bu davaya zede verir. Bizlerde bir dernek olalım ve bu çatı altında  hareket edelim istedik. 

Bizler meslek lisesi, yüksekokul, üniversite, çıraklık okulları döneminde hem eğitim hayatına devam etmiş hem de iş yerlerinde bilfiil çalışmış kişilerdir. Ekonomiye katkı sağlamıştır. Ev geçindirmiştir. Ve aynı zamanda da eğitimini tamamlayan vatandaşlardır esasında. 

Yani ben Ticaret Meslek Lisesi'nde okurken 4. sınıfında 3 gün iş yerine 2 gün de eğitime tabii tutuldum. Çıraklık okuluna gidenler ise haftanın 5 günü iş yerlerinde bilfiil çalışmış ve 1 günde teori olmak üzere eğitimlerini tamamlamıştır. 

Bizler 15, 16 yaşlarında okulumuz, iş verenimiz ve devletimiz tarafından kanuna uygunluk açısından zorunlu staja tabi tutulduk. Dedilerki bize, siz bu stajınızı bitirmeden kesinlikle ve kesinlikle mezun olamazsınız. Diplomanızı alamazsınız. Bizler de gerek özel iş yerlerinde gerek devlet kurumlarında staja tabii tutulduk.

Ancak devletimiz bize o günün şartlarında sadece iş kazası ve meslek hastalığı bazında sigortalarımızı yapmış. O dönem bizim okul müdürlerimiz, idarecilerimiz bizlere sosyal güvenlik kartlarını verdiklerinde bizlere dediler ki çocuklar siz çok avantajlısınız.  Çünkü sizin sigorta başlangıcınız yapıldı. Siz diğerlerine göre daha önce emekli olacaksınız. Ama gel gelelim günümüz şartlarında bu bölye olmadı.

 5518 sayılı kanuna göre bu şartlarda emeklilik sistemine tabii değiliz. Diyorlar ki siz o dönemde kısa vadeli prim yatırmışsınız. Uzun vadeli olmadığı için emeklilik sistemine tabi olamazsınız. Biz de diyoruz ki 15-16 yaşındaki çocukken verilen sigorta kartları biz de hala mevcut. Ne önünde ne arkasında kısa vadeli prim yattı ifadesi kesinlikle yok.

e-Devlet çalışma hayatım sistemi üzerinde şöyle bir güncellem yapıldı. İş yeri tescil numaranız, yılınız budur. Uzun vadeli prim kollarına tabi olduğunuz yer budur. Kendimden örnek vereyim. 1996 yılında ticaret meslek lisesine giderken başlangıç numarası almışım. Bir gün dahi kısa vadeli prim yatmamış. Üniversiteye gitmişim. Yıl 2002 olmuş. Ben uzun vadeli primlere tabi olarak çalışmaya başladığımda SGK bize diyor ki sizin emekliliğiniz 2000 yılından itibaren baz alınır.

SALMAN: EYT'DE STAJ ÇIRAKLIK MAĞDURİYETİ ÇÖZÜLECEK Mİ?

Biz EYT staj mağduriyetinin çözülmesi için 2022 senesinde çok geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Gerek iktidar gerek muhalefetle. Tek yetkinin TBMM'de olabileceği söylendikten sonra AK Parti, MHP ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le aynı masada bu mağduriyeti anlattık.

Biz bu sorunlardan bahsederken Sayın Bakanımız da gayet makul bir şekilde bunu dinledi, araştırma yapılacağını beyan etmişti. Bu konuyla ilgili 52 tane kanunun teklifi verildi TBMM'de.

1987 yılında Sayın Turgut Özal zamanında böyle bir hak verildi bir defaya mahsus. Biz de hem meslek hastalığı hem de iş kazası bazında yatan primlerimizin kalan kısmında gerekirse bizler tarafından borçlanarak devlete de bir kaynak oluşturmak istiyoruz. 

KAYNAK:TGRTHABER