Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve EYT düzenlemesi kapsamından yararlanmak için mücadele ederken EYT yasası kapsamına alınmadı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stay ve çıraklık kaydı bulunanlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar. Staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada sık sık etkinlik düzenleyerek seslerini yetkililere duyurmak için mücadele ediyor.

Bursa Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Platformu Sözcüsü Ahmet Aksu, Staj sigortası mağduriyetinin, meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak çalıştırılan ve işyerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmının yattığı için emeklilik dönemini 17 yıl geciktiren büyük bir sorun olduğunu belirttiği açıklamasıyla binlerce staj ve çıraklık mağdurunu bugün saat 14.00'da Bursa'daki Şehreküstü 15 Temmuz Demorkasi Meydanı'na davet etti.

Binlerce staj ve çıraklık mağduru Türkiye'nin dört bir yanından Bursa'ya gelerek bir kez daha kazanılmış hakkı için haykırdı. 

Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman'ın konuşmasından satır başları şöyle:

 "Yıllardır söylüyoruz. Artık hepimiz mağduriyeti biliyoruz. Çalışma Bakanımız bu  durumun mağduriyet olduğunu açıklamışsa, tüm milletvekillerimizin çalışma yapmışsa da hala sorunumuz çözülmedi. Adalet nerede? Hak, gerçek olan şey demektir. Çalışıp emek vermiş, ter dökmüş stajyerler hak sahibi değil midir? Bu insanlar staj ve çıraklık yaptığında resmen kandırılmış, ellerine verilen sigorta kartları ile sevindirilmiştir. 

"MAĞDURİYETİ GİDERCEK ÇÖZÜMLER YAPILAVAĞINA İNANIYORUZ"

Çalışmaya erken başlamış, kimseye avuç açmam demiştir. EYT çözüldü. Kalan mağdurlara da eğileceklerine güvenimiz tamdır. Siyaset seçim tahtına oturmaya başladı. Meclisin mağduriyeti giderecek çözümler yapacağına inanıyoruz. Çalışma hayatına düzenlemeler yapılıyor. Staj ve çıraklık mağdurlarına düzenleme getirmezseniz, onun adı reform olmaz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hakkımızı almak için, inancımız tamdır. Tüm illerin bundan bilgisi olsun.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs açıklaması: Taksim konusunda kararlıyız DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs açıklaması: Taksim konusunda kararlıyız

"ÜMİTSİZLİĞE DÜŞMEYİN"

İnsanlara dürüst davrandık. Sizlerin ümitsizliğe düşmemesini istiyoruz. Bugün olmazsa da yarın alacağız. Çok sıkı çalışacağız. Bir kar tanesinden çığ olduk. Bize verilen sözlerin takipçisi olacağız. Her mağdurun peşinde bıkmadan çalışıyor olacağız. Yoruldunuz, canınız sıkılıyor. Farkındayım. 1 buçuk senede 20 yıldır alamadıklarımızı sizlerle aldık. Aslanlar gibi çalışıyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız deprem bazı işleri erteledi. Yeni yapılacak çalışmalara varız.''

Resim

Resim

Resim