1999 öncesinde Staj ve Çıraklık adı altında çalışan, ve çalıştıkları dönem 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılmayan vatandaşlar yasanın çıkması için Meclis'ten müjdeli haberler bekliyor. Peki Staj ve Çıraklık döneminde çalışan vatandaşların, 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılacak mı?

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI FEDERASYONU (@CirakStajFED) / X

Staj ve çıraklık gençlerin mesleki deneyim kazanmaları açısından büyük önem teşkil etmektedir. Konuya ilişkin birçok siyasetçi destek verirken, hükümetin Meclis kürsüsünde çözüm önerileri sunmaması, 1999 öncesi çalışan staj ve çırakları mağdur etti. Hükümetin EYT yasasını çıkartmasının ardından, milyonlarca vatandaş emekli olmayı hayal ederken yeni bir mağduriyet gündeme geldi. Çıkartılan kanun ile 1999 öncesi işe mesleki deneyim kazanmak isteyen vatandaşların 4a tescil tarihi, SGK başlangıcı sayılmadı.

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Beklenen Açıklama Yapıldı

Yürütülen çalışma ve imza kampanyalarından geri dönüş alamayan vatandaşlar, konuyu çözüme kavuşturmak adına, sosyal medya heasplarından neredeyse hergün tvit atarak 1999 öncesi staj ve çıraklık döneminde çalışılan dönemlerin, SGK başlangıcı olmasını isteyerek şu açıklama yapıldı:

EYT Staj Mağdurları için Umutsuz Bekleyiş Sürüyor! 2. Torba Yasa'dan Staj  ve Çıraklık mağdurlarına müjde çıkacak mı?

''Bizler şafak vaktinde kalkıp erkenden işe giderek, akşam geç saatlere kadar çalıştık. İşçi nasıl çalıştıysa biz de öyle çalıştık. Yaşanan eleman sıkıntısında staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin etkisi büyük. Çünkü aileler staj çıraklıkta geçensüreler emekliliğe etki etmediği için çocuklarınıartık zanaat öğrenecekleri mesleklere yönlendirmiyor.''denildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının, büyük adaletsizlikler içerdiğini, ve konunun tam olarak bitmediğini söyleyen Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, 10 Aralık 2023 tarihinde İstanbul'da bir araya geldi.

Konuya ilişkin federasyon yaptığı açıklamada, şu sözlere yer verdi:

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağduru Kardeşimiz, Federasyon olarak 10 Aralık 2023 tarihinde saat 14.00 İstanbul Kartal Sahilde İSTANBUL BULUŞMASI adıyla planladığımız Basın Açıklaması ve Mitingimizde, tüm mağdur kardeşlerimizi hiç bir ayrım gözetmeksizin bekliyoruz. Bazı arkadaşlarımız ‘ben olmasam ne değişecek’ diyorlar, bazı arkadaşlarımız ‘geliyoruz da ne oluyor’ diyorlar. Şunu unutmamak gerekir ki BİR ŞEYİ YAPMAK İÇİN SEBEP BULMAK KOLAYDIR, YAPMAMAK İÇİN DE BAHANE BULMAK KOLAYDIR. Farkına varmalıyız ki, bir kişi yoksa çok eksiğiz. Hepimiz Çıraklık Okulu ve Meslek Lisesini bitirdik. O dönemdeki arkadaşlarımızla mutlaka tekrar ve tekrar irtibata geçip mağduriyetimizi ve sonuçlarını kendilerine hatırlatmamız gerekiyor. Özellikle Facebook gibi sosyal medya mecralarında pek çok arkadaşımız var ve bu kişiler gerçek sonuca ulaşan mücadelenin Twitter da verildiğinden habersiz. Bu uyuyan hücreleri uyandırmak hepimizin görevi. Kıymetli Dostlar, davamızın içine siyaset karıştırmadan ama sorunu siyasetle çözeceğimizin bilincinde olarak tüm eylem planlarımızı adım adım uyguluyoruz. Sakın unutma! Sen Yoksan Çok Eksiğiz.

ÇIRAKLIK VE STAJ SİGORTASI MAĞDURLARI | Facebook

STAJ VE ÇIRAKLIK EYT'YE DAHİL OLACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak bu yasadan 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi bulunanlar yararlanabildi. 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar ise bu yasadan yararlanamayarak mağdur edildi. Birçok milletvekilinin Meclis'e önerge sunmasına rağmen Ak Parti ve MHP milletvekilleri tarafından, teklif reddedildi.

CHP'li vekil EYT'de staj mağdurları için tarih verdi: 17 Ocak - Norm Haber

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme yeralmıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kişiler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından yararlanamadı. Bu kişilerin EYT kapsamına alınıp 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılması için Meclis'e sunulan bütün hükümet tarafından çoğunluk oy ile reddedildi.

Çeşitli illerden gelen staj mağdurları Bursa'da buluştu - Bursada Bugün -  Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa

1999 ÖNCESİ STAJ SİGORTASI TORBA YASADA VAR MI?

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme bulunmuyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapan kişiler, staj ve çıraklık sigortası olsa dahi EYT kapsamına alınmadı.

Staj mağdurları: Vicdanları yaralayan bu haksız uygulamanın son bulmasını  istiyoruz - Bursada Bugün - Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri  Bursa

İKİNCİ TORBA YASASINDA ÇIRAKLIK VAR MI?

 Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelere dahil edilmedi . Bu nedenle staj ve çıraklık dönemi , 4a tescil tarihi SGK başlangıcı ikinci torba yasada yer almıyor.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...