HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı! HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı!

Esnaf ve sanatkarlar, SSK'lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilme hakkına sahip olmalıdır. EYT (Erken Emeklilik Hakkı) düzenlemesi esnafın sorununu çözemedi ve geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı, devlete önemli bir gelir kaynağı sağlayabilir. Bu nedenle, en kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf, sanatkarlar ve staj mağdurlarının da EYT hakkından faydalanmasının önünün açılması gerekmektedir.

Staj mağdurlarına yeni düzenleme var mı?

Yeni torba yasada staj, çıraklık, 5000 prim günü ve 3600'den kısmi emeklilik düzenlemesine ilişkin henüz resmi bir açıklama bulunmamaktadır. Yeni torba yasada bu konulara dair maddelerin yer alıp almayacağına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmiştir. Bu teklif ile geçici işçi çalıştırma süreleri uzatılmış ve çalışma süreleri vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar çıkarılabilecektir.

Yeni torba yasa görüşmeleri, bayram sonrasında TBMM'de başlaması beklenmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenleme üzerinde son rötuşları yapmaktadır. Yasa meclise sunulacak ve görüşmelere tabi tutulacaktır. Kabul edilmesi durumunda, milyonlarca kişinin geliri artacak ve aynı zamanda erken emeklilik hakkı da sağlanabilecektir.