EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.

Van'da Hizmet-İş Sendikası'ndan eylem! 'Ekmeğimizi geri istiyoruz' Van'da Hizmet-İş Sendikası'ndan eylem! 'Ekmeğimizi geri istiyoruz'

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, geçtiğimiz hafta İstanbul'da miting gerçekleştirdi.

Mitinge 81 ilden yoğun katılım sağlanırken staj ve çıraklık mağdurlarının sesi adeta tüm Türkiye'ye duyuruldu. Mitingin ardından iktidara yakın ve uzak birçok siyasiden destek paylaşımı geldi. 

Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti. Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi yer almaya devam ediyor. MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz” 

Aradan yıllar geçtikten sonra MHP'nin staj ve çıraklık mağdurlarına destekleyici paylaşımları ise büyük dikkat çekti. 

Milliyetçi Hareket Partisi Eski MYK Üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla staj ve çıraklık mağdurlarının mitingine destek verdi.

Aycan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Stajyer ve Çıraklar mağdur durumda. Staj ve Çıraklık ta aktif çalışma hayatı sayılmalı ve bu dönemde geçen süre emekliliğe sayılmalıdır. Bu haksızlık ortadan kaldırılmalıdır.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Cumhuriyet'in 100. yılında seçim programı olarak staj ve çıraklık mağdurlarını gündemine aldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, staj ve çıraklık mağdurlarına katıldığı canlı yayında destek verdi. Ülkenin ara eleman açığının kapatılması adına önemli olduğuna vurgu yapan Kalaycı, konunun mesleki eğitimi teşvik ettiğini dile getirdi. 

İzmir Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Semiha Özek ve yönetimi de yaşadıkları mağduriyeti birçok mecrada anlatarak yetkililere seslerini duyurmak için çalışmalar yürütüyor. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına ziyarette bulunan Semiha Özek, yaşadıkları staj ve çıraklık mağduriyetini anlattı. Başkanlığa taj ve çıraklık dosyasını sunan Özek, yüz binlerce kişinin mağduriyet yaşadığını belirterek çözüm bulunması için destek talebinde bulundu.

Uzun zamandır emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları mitingin ardından adeta sesini tüm Türkiye'ye bir kez daha duyurdu. Yerel seçimler öncesi emeklilik hakkına kavuşmak isteyen yüz binlerce staj ve çıraklık mağduru mücadelelerine devam edeceğini de belirtiyor.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, 10 Aralık’taki İstanbul Kartal buluşmasının ardından 2024 yılı başlangıcında iki organizasyon ile saha çalışmalarına devam edecekler.

Konuya ilişkin açıklamada “Büyük İstanbul Buluşması adıyla hep birlikte yaptığımız miting sonrası iki organizasyon ile saha çalışmalarımız devam ediyor. Federasyonumuz ve derneklerimiz organizasyonunda 14 Ocak 2024 Pazar Ankara'da Basın Açıklaması, 4 ŞUBAT 2024 Pazar İstanbul'da miting düzenleyeceğiz. Tüm mağdur kardeşlerimizi bekliyoruz.” İfadelerine yer verildi.