1999 yılından önce sigorta girişi olanları kapsayan EYT düzenlemesi Mart 2023 tarihinden itibaren çalışanların emekliye ayrılmaya başlamasına yol açtı. SGK, taleplere yetişmekte zorlanırken hala emekli maaşı bağlanmayan vatandaşların olduğu bilgisi veriliyor. Diğer bir sorun da çıraklık ve staj sigortası olan kişilerin EYT kapsamına alınmamasıydı.

Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır

EYT düzenlemesi sayesinde 2 milyon 250 bin çalışan emekliye ayrıldı. Ancak staj ve çıraklık sigortası girişliler için mağduriyet oluştu ve bu konu son günlerde önemli gelişmelere sahne oldu.

Meclis'te Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun tarafından imzalanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sunuldu.

Bu kanun teklifi, staj ve çıraklık sigortası girişlilerin mağduriyetini giderecek önemli düzenlemeler içeriyor. Kısa vadeli sigorta kollarına tabi olan çırak, bursiyer, kursiyer ve stajyerlerin uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalı olarak kabul edilmesi öngörülüyor.

Böylece çıraklık, kursiyerlik ve staj süreleri uzun vadeli sigorta kolları için hizmet ve sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilecek ve bu süreler için borçlanma imkanı sağlanacak. Bu düzenleme, staj ve çıraklık sigortası girişlilerin emeklilik haklarına ulaşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.