EYT'nin mecliste onaylanmasıyla birlikte milyonlarca vatandaşın mağduriyeti giderilirken, bir müjdeli haber de Staj ve Çıraklık mağdurları ivedilikle bekliyor.

Staj ve Çıraklık EYT'ye dahil olacak mı son gelişmeler ne durumda..

Genç yaşlarda stajlık adı altında çalışmaya başlayan ve ustalarının verdiği talimatla normal bir işçi gibi çalışan mağdurlar staj ve çıraklığın EYT başlangıcı olmasını istiyor. Çalıştıkları birimlerde kendilerine avantajlı oldukları söylenirken kendilerine SSK kartı verilmesine rağmen işin işleyiş sürecinden bahsedilmeyip staj başlangıçları EYT kapsamına dahil olmadı.

Türkiye'de Ülkemizin ihtiyacı olan ara elaman açığını kapatmak için çalışan çözümün stajyer ve çırakların erken yaşta işi öğrenip başlaması olarak görülmüştür. Çıraklık okulu ve meslek liseliler 3308 yasa gereğince EYT'ye dahil olmayarak emekli edilmemişlerdir.

Staj ve çıraklık sigortasının kapsam dışı kalmasıyla beraber milyonlarca kişi emekli olamadı. Ancak edinilen bilgilere göre, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, yeni bir gelişmeyle yeniden gündeme geldi. Yeni Torba Yasa tasarısında bu konuda düzenleme yapılacağına dair söylentiler ortaya atıldı. İşte detaylar...

STAJ VE ÇIRAKLIK EYT'YE DAHİL OLACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak bu yasadan 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi bulunanlar yararlanabildi. 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar ise bu düzenlemeden yararlanamadı ve emeklilik hayalleri suya düştü.

Kastamonu'da köy muhtarı silahla vurularak öldürüldü Kastamonu'da köy muhtarı silahla vurularak öldürüldü

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme beklendiği iddia ediliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kişiler, staj ve çıraklık sigortası bulunsa dahi EYT kapsamı dışında kalmıştır. Bu kişilerin EYT kapsamına alınması için bir düzenleme yapılacağı yönünde söylentiler var.