Eşlerin boşanması durumunda ekonomik olarak zor durumda kalan bir eşe diğer eşin belirli süre zarfı içerisinde destek sağlaması, boşanma sonucu zarar gören eşin yaşam standarlarının iyileştirilmesi için süresiz nafaka ödenir. Bu durumun sonuçlarında nafaka ödeyen tarafın yaşam standartlarının düşmesi, yeni bir hayata başlamak da zorluk çekmesi ve bu durumların yansımasıyla oluşan psikolojik problemlerin yarattığı birtakım mağduriyetler ortaya çıktı. 

Süresiz nafaka hangi durumlardan son bulur?

Süresiz nafaka, nafaka ödenen tarafta bazı durumların meydana gelmesi ve koşulların değişmesiyle son bulabilir. Peki bu durumlar nelerdir? 

Nafaka ödenen tarafın;

Yeniden evlenmesi,

Ekonomik iyileşmeye girmesi,

Eşitlik sağlanması,

Aile durumunun değişmesi

Yeniden evlenmesi, ekonomik olarak eski eşe artık muhtaç olmaması, eşitlik sağlanması ve çocukların velayet durumunun ve bakımını üstlenecek tarafın değişmesi durumlarında sonlanır. Bu durumların belirgin bir şekilde ortada olması gerekse de süresiz nafaka ekonomik olarak eşitliğin sağlanması amacıyla eşlerden birinin diğerine sağladığı bir destek durumudur. Boşanma süreçlerinde süresiz nafaka durumu belirli koşullara ve mahkeme kararına bağlıdır. 

Yeniden Refah Partisi yaşanan mağduriyeti Meclis'e taşıdı:

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na nafaka teklifini sundu. Sunduğu teklifte, “Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir” denildi. Teklifte, nafakanın beş yılla sınırlandırılması istendi. Yeniden Refah Partisi süresiz nafaka durumunun bir mecburiyetten ve ömürlük borçtan çıkarılarak "sosyal yardım" olarak devam ettirilmesini talep etti.

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme ve güvenlik sınıfına geçmek istiyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme ve güvenlik sınıfına geçmek istiyor!

Yeniden Refah Partisi, TBMM Başkanlığı’na beş maddelik kanun teklifi sundu. İlgili maddeler şöyle:

1-) Nafaka ödemenin süresiz olmaması değiştiriliyor.

2-) Tarafların nafaka ödeme süresini beş yılla sınırlıyor.

3-) Mağduriyetin devamı halinde sosyal devlet gereği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca giderilmesi hükmü getiriliyor.

4-) Kanunun yürürlük maddesidir.

5-) Kanunun yürütme maddesidir.

Yeniden Refah Partisinin, süresiz nafaka konusunu meclise taşımasıyla gözler günlerdir Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) döndü. Yalnız henüz bu durumla alakalı bir sonuca varılamamasıyla birlikte herhangi bir açıklama da yapılmadı.