Son zamanlarda süresiz nafaka konusu, hukuki çevrelerde ve kamuoyunda önemli bir gündem maddesi haline geldi. Tartışmalar, süresiz nafakanın adil mi yoksa adaletsiz mi olduğu etrafında yoğunlaşıyor. Bazıları, süresiz nafakanın ekonomik dengeyi sağlamak için önemli bir araç olduğunu savunurken, diğerleri ise bu uygulamanın adaletsizliklere sebep olabileceğini dile getiriyor.

Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır

Eşlerin boşanması durumunda ekonomik olarak zor durumda kalan bir eşe diğer eşin belirli süre zarfı içerisinde destek sağlaması, boşanma sonucu zarar gören eşin yaşam standarlarının iyileştirilmesi için süresiz nafaka ödenir. Bu durumun sonuçlarında nafaka ödeyen tarafın yaşam standartlarının düşmesi, yeni bir hayata başlamak da zorluk çekmesi ve bu durumların yansımasıyla oluşan psikolojik problemlerin yarattığı birtakım mağduriyetler ortaya çıkıyor.

Her ülkenin hukuk sistemine ve yasalarına göre süresiz nafaka düzenlemeleri farklılık gösterebilir. Süresiz nafakanın belirlenmesinde genellikle çocukların bakımı, boşanma sürecindeki katkılar, eşlerin ekonomik durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulur.

Fakat süresiz nafaka mağdurlarının toplumda yaşadıkları baskı, bireysl olarak yeni bir hayata atılamamaları, bir sonsuzluk içerisinde borç yükünü taşımalarının ağırlıığını yaşadıklarını belirtirken bu durumun yeni bir düzenlemeyle insani şartlar düzeyinde olmasını talep ediyor. Henüz komisyondan yanıt gelmedi, bekleyiş devam ediyor.