İşçi Haber Özel

Türkiye’de bir işletmede çalışmak isteyen Suriye vatandaşı ya da yabancı uyruklu herhangi bir vatandaşın öncelikle ülkemizden geçici koruma almış olması gerekir.  Geçici koruma için başvuru yapan Suriyeliler ve diğer yabancılar, çalışma izni için en az 6 ay beklemek zorundadır. Çalışma izni başvurusu ancak, geçici koruma talebinden 6 ay sonra yapılabilmektedir.

Çalışma izni alan yabancılar yalnızca geçici koruma kararı ile kalmasına izin verilen ilde çalışabilir. Ayrıca eğer işçinin daha önce başka bir işverenin yanında çalışmak üzere izni varsa ya da sonuçlanmayan bir başvurusu varsa tekrar çalışma izni için başvuru yapılamaz.

Suriyeli işçi çalıştırmak konusunda geçici koruma ile ilgili yönetmelik şöyle der;

 (1) Geçici korunanların çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlığın görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.

 (2) Geçici koruma kimlik belgesine sahip olanlar, Bakanlar Kurulunca belirlenecek sektörlerde, iş kollarında ve coğrafi alanlarda (il, ilçe veya köylerde) çalışma izni almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir.

(3) Yabancıların çalışamayacağı iş ve mesleklere ilişkin mevzuatta yer alan hükümler saklıdır.

(4) Geçici korunanlara verilen çalışma izinlerinin süreleri, geçici korumanın süresinden fazla olamaz. Geçici koruma sona erdiğinde, bu kapsamda verilen çalışma izni sona erer.

 (5) Geçici korunanlara verilen çalışma izni, Kanunda düzenlenen ikamet izinleri yerine geçmez

İşyerinde Suriyeli ya da başka yabancı  işçi istihdam etmek isteyen iş yeri sahibinin bilmesi gerekenler şunlardır :

1- İş yerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı en az bir Türk vatandaşı çalıştırıyor olmalıdır

2-  Çalıştırılacak Suriyeli sayısı Türk personel sayısının % 10’undan fazlası olmamalıdır. Daha fazlası için çalıştırma izni verilmez

3- Suriyeli işçilerin alacağı ücret en az asgari ücret miktarınca olmalıdır.

4- Suriyeli işçi çalıştırmak isteyen işveren, çalıştırılacak Suriyeli’nin geçici koruma için başvrusu kaydı yaptırdıktan 6 ay sonra çalışma izni için başvuru yapması gerekir. Bu başvuru e-devlet üzerinden işveren tarafından yapılır.

5-Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olan geçici koruma sağlanan yabancılar kendi adına başvuru yapabilir.

AGİ Nedir? Kimler Nasıl AGİ Alır? AGİ Nedir? Kimler Nasıl AGİ Alır?

8- Tarımda ya da hayvancılıkta çalıştırılacak Suriyeli’ nin çalışma iznine ihtiyacı yoktur. Geçici koruma sağlanan tüm yabancılar bu işler için koruma geçici koruma sağlanan il valiliğine başvurarak çalışma izni muafiyeti almalıdır.

Editör: TE Bilişim