Şam'daki şu anda kapalı olan Ulusal Müze'nin bir yan kanadında, iki düzine genç arkeolog sessizce ve sistemli bir şekilde çalışıyor. Fotoğrafını çekip ardından binlerce yıllık eserleri, Şam'daki  çok gizli depolama tesislerinde saklanmak üzere tahta sandıklara özenle paketliyorlar.

Son üç yılını Suriye'nin yıkıcı savaşının ortasında ülkenin ulusal müzelerinden parçaları tahliye etmek için büüyk bir emek harcayan 2.500 arkeolog ekibin bir parçasılar. Tahminen çeyrek milyon insan öldürüldü ve dokuz milyonu evlerini terk etmek zorunda kaldı. Aynı zamanda, batı kültürünün köklerini doğuran uygarlığın beşiği olan Suriye, bıraktığı mirasının eski kalıntıları da çapraz ateşe yakalanmış durumdadır.

Ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe kaza yaptı Ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe kaza yaptı

Eski Eserler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim ABC News'e verdiği demeçte, "Bu sadece Suriye mirası değil, insanlığın mirası, sizin mirasınız" dedi. “Tüm medeniyetleri birbirinden ayıramazsınız. Yahudi ve Hristiyan ve Müslüman. Tüm insanlar için tek bir insanlık medeniyetiniz var. Bunu hep birlikte korumak bizim görevimiz” dedi.

İlginizi çekebilir