15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişiminin ardından  20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal sonucunda Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) binlerce kamu görevlisi görevinden ihraç edilmiş ve haklarında soruşturma başlatılmıştı.

İhraç edilen kamu görevlilerin birçoğu hakkında terör örgütüne üye olma, üye olmasalar bile bilerek ve isteyerek yardım etme vb. suçlarından haklarında soruşturma ve/veya kovuşturma başlatılmıştı. Soruşturma ve kovuşturmaların ardından birçok kamu görevlisi hakkında ya takipsizlik kararı verilmiş ya da açılan davalar sonucunda sanıklar beraat etmişti. 

Beraat eden ya da haklarında takipsizlik kararı verilen kamu görevlileri soruşturmaların ardından görevlerine geri dönemedi. 

İstinaf Mahkemesi’nce verilen bir istinaf talebinin reddi kararında; ceza soruşturma ile idari yargı incelemesinin farkı anlatıldı. Kamudan ihraçların “(terör örgütlerine) üyelik”, “(terör örgütleri ile) iltisak ya da irtibat” gerekçelerine dayandırıldığı anımsatılan kararda, idari yargının ceza yargılamasından farklı olarak “suç ve suçlu bulunma halleri” aramadığı, kamudan ihraç edilen kişinin, göreve iadesini haklı kılan bir neden olup olmadığını denetlediği belirtildi.

OHAL Komisyonu tarafından alınan kararda, "Ceza yargılamasının ilgi alanında bulunmayan iltisak ve irtibat; yani yapışıkmış gibi birlikte hareket etme, gönüllü şekilde tabi olma, eylemlerini bir grubun, örgütün ya da yapının işaretleri, talimatları, yönlendirmelerine göre gerçekleştirme, kendi davranışlarını bireysel iletişim yoluyla ya da yazılı ve görsel basın, sosyal medya paylaşımları üzerinden gelen mesajları dikkate alarak, belirleme hali de kamu görevinden çıkarmanın hukuki gerekçeleri arasında sayılmıştır. Bu nedenle ilgililer hakkında ceza yargılamasında üyelik suçlamasıyla açılan soruşturmada ve davalarda takipsizlik ya da beraat kararı verilmiş olsa dahi idari yargı yeri, irtibat ve iltisak unsurları yönünden de işlemi incelemek zorundadır.” maddesi olması ise beraat ya da takipsizlik alan KHK'lıların işlerine dönmelerine engel oldu. 

Beraat ya da takipsizlik kararı alan KHK'lılar göreve iade edilmeyi ve iadeyi itibar verilmesi gerektiğini belirterek birçok mecrada yetkililere sesleniyor. Hukukun önünde temize çıktıklarını ifade eden KHK'lılar beraat ya da takipsizlik kararı aldıklarını belirterek bir an önce görevlerine geri dönmeyi bekliyor.

KHK'lı Platformları Birliği altında bir araya gelen KHK'lılar birçok mecrada yetkilelere seslenirken KHK'lı Platformları Birliği, kendilerini şu sözlerle ifade ediyor. 

KHK'lı Platformları, OHAL ve KHK'lar nedeniyle masumiyet karinesi göz ardı edilerek topyekûn bir yaklaşıma maruz bırakılarak çeşitli haklarını kaybeden KHK'lıların ve OHAL mağdurlarının, mağduriyet yaşayan her bir ferdin hak arayışını temsil etmek üzere bir araya gelerek kurmuş oldukları oluşumlardır. Bu platformlarda bir araya gelen insanların ortak noktaları herhangi bir siyasi görüş veya ideoloji değil, maruz kalmış oldukları hukuksuz işlemlerdir.

KHK'lı Platformları meşru ve hukuk çerçevesinde bir hak arama zeminidir, hiçbir cebir ve şiddet eğilimli oluşumla ilişkilendirilemez. Platformlar, çeşitli oluşumlarca hedef gösterilen ve sindirilmeye çalışılan, toplumsal tecritlere ve sosyal bir kıyıma maruz bırakılmış, devletin sosyal politikalarından men edilmiş, derdini kimsenin dinlemediği, çeşitli irtibat, iltisak ve kriterler gerekçe gösterilerek hayatları ellerinden alınmış çeşitli meslek gruplarından insanların bir araya gelmiş olduğu yaşam alanlarıdır.
KHK'lı Platformları Birliği'nin, hiçbir kişi, grup, yapı, kurum, oluşum, siyasi parti, örgüt vb. ile ve hiçbir ideolojiyle doğrudan veya dolaylı bağlantısı bulunmamaktadır. İHD Şubesi bulunan bazı illerde İHD bünyesi içerisinde komisyon olarak görev yapmaktadır.

"KHK'lı Platformları Birliği" Türkiye'deki "KHK Platformlarının" ortak hesabıdır. Mücadelemizi bir "çatı" altında sürdürmek için oluşturulmuştur. Birliğimize dahil olan hesapların listesi ektedir. Bunlar dışında "KHK Platformu", "KHK/OHAL Mağdurları" gibi çeşitli isimler altında açılmış ve kullanmakta olan hiçbir sayfa, sosyal medya hesabı, grup ya da oluşumun bizimle bir ilgisi veya irtibatı bulunmamaktadır. Aşağıda isimleri verilen platformlar dışında yapılan hiçbir etkinlik, organizasyon veya paylaşımın tarafımızla ilgisi yoktur, kesinlikle tarafımızca onay verilmemiştir ve sorumluluk kabul edilmemektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

KHK'lılar ne talep ediyor?

1. KHK’lar tüm sonuçları ile birlikte iptal edilmesi 

   1.1. OHAL komisyonunun lağvedilmesi ve tüm kararlarının yok sayılması 

   1.2. KHK’lılar için iade-i itibar yapılması ve resmi olarak özür dilenmesi 

   1.3. KHK’lıların kanuna uygun şekilde kurum içi soruşturmalarının yapılması ve gerekli olması halinde adil mahkemelerde yargılanması 

   1.4. KHK’lıların maddi manevi kayıplarının ödenmesi 

   1.5. Darbe ile ilişkisi olmayan tüm KHK'lıların "kayıtsız ve şartsız’’ mesleğe iade edilmesi 

   1.6. Pasaportların iade edilmesi ve yurtdışı çıkış yasaklarının kaldırılması 

   1.7. Siyasi gerekçelerle eğitim hakları elinden alınan, cezaevinde olduğu için eğitimine devam etmesi engellenen öğrencilerin kayıplarının telafi edilmesi  

   1.8. Kullanılmasına izin verilmeyen ya da diploma/sertifika/mesleki yeterlilik gibi uzmanlık belgelerinin geçerliliği için çözüm üretilmesi 

2. Ceza ve idari davalarının adil yargılama ve evrensel hukuk normlarına göre bağımsız yargı tarafından yeniden ele alınması 

    2.1. Terör tanımının evrensel normlara göre kabul edilmesi ve işler hale getirilmesi 

    2.2. Cezaevlerindeki siyasi tutukluların serbest bırakılarak tutuksuz yargılamaların yolunun açılması 

    2.3. Hasta, hamile ve bebekli tutukluların ceza ertelemesi veya denetimli serbestlik vb. şekilde çözümler ile cezaevinden çıkartılması 

    2.4. Keyfi olarak iptal edilen ve uzun süredir gerçekleştirilemeyen açık görüşlerin yapılmasına olanak sağlanması 

    2.5. Cezası dolduğu halde Yargıtay onamadığı için halen cezaevinde olan siyasi tutukluların serbest bırakılması 

    2.6. SGK kodu nedeniyle çalışması engellenen KHK’lıların çalışma hürriyetlerinin sağlanması 

Tokat sallandı: 3,4 büyüklüğünde deprem Tokat sallandı: 3,4 büyüklüğünde deprem

3. OHAL süreci ve sonrasında insan hakları ihlallerine yönelik çalışmaların yapılması  

    3.1. KHK'lılarda mağduriyet oluşturan hukuksuzluklardan sorumlu olan tüm yetkililerin yargılanması 

    3.2. Ev araması, gözaltı, tutukluluk ve cezaevi süreçlerinde kötü muamele, çıplak arama, hakaret, işkence ve insan onurunu zedeleyici her türlü uygulamaya imza atan tüm sorumlularının yargılanması 

    3.3. Siyasi tutsakların cezaevinde meclis komisyonu kurulması yaşadıkları hak ihlallerine karşı Meclis komisyonu kurulması 

    3.4. Darbenin tüm yönleriyle aydınlatılması ve darbecilerin yargılanması 

4. Mülkiyet hakkına yönelik ihlallere yönelik çalışma yapılması 

    4.1. OHAL döneminde el konulan şirket ve kurumların mülkiyetin korunması kapsamında sahiplerine iade edilmesi 

    4.2. Banka hesapları ve mal varlığına el konulan şahıslara ait varlıkların iadesi ve tazminin sağlanması