Çin'in yatırımlarını çekmek isteyen Taliban yönetimim Buda heykellerini korumaya aldı.

Afganistan'da Taliban dünyanın en büyük bakır rezervi olduğu düşünülen vadideki madenlerin işlenmesi için Çin'le arasını iyi tutmak amacıyla put olarak tanımladığı tarihi Buda heykellerini korumaya aldı.

Tarihi sit alanının güvenlik şefi Hakumullah Mubariz, milattan sonra birinci yüzyıldan kalma heykellerin Çin yatırımları için çok önemli bir noktada olduğunu belirtti. Mubariz "Bu heykellerin korunması hem bizim hem de Çinliler için çok önemli," ifadelerini kullandı.
Taliban 20 yıl önce iktidara ilk geldiklerinde ülkenin başka bir noktasında bulunan Buda heykellerinin pagan sembolleri olduğunu söyleyerek havaya uçurmuştu.

Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı! Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı!

Afganistan'da eski yönetimler de değerinin 1 trilyon dolar olduğu düşünülen madenleri işleyerek ülke ekonomisine katmak istemişse de bölgedeki savaş yüzünden başarılı olamamıştı. Şimdi ise Taliban bu madenin işlenmesinin peşine düştü. Yalnız Çin değil, Çin'in yanı sıra İran, Rusya ve Türkiye gibi ülkeler yatırımları ile ABD'nin ayrlması ile oluşan otorite boşluğundan yararlanmak istiyor. Ancak Çin, bu konuda açık ara farkla önde gidiyor.