Belediye şirketlerinde çalışan taşeron itfaiyeciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan kadro müjdesi bekliyor. 

Belediye şirketlerine bağlı olarak çalışan ve doğal afetlerde en ön saflarda yer alan taşeron itfaiyecilerin kadro mücadelesi devam ediyor. İtfaiyeciler deprem, yangın, sel, patlama gibi olaylarda en ön saflarda yer almaktadırlar.

Kadro istekleri dikkate alınmayan vatandaşlar, 657 Sayılı Devlet Memurluğu kadrosuna geçirilmeyi bekliyor. Bu durum toplumsal adaletsizliğe sebep olduğunu belirten vatandaşlar, tehlikeli bölgelerde çalıştıklarından dolayı can güvenlikleri konusunda endişelenmektedir.

Sosyal medya platformlarından yaptıkları çalışmalarda mağduriyetlerini dile getiren vatandaşlar şunları kaydetti:

''Kadro verildi diye belediye şirketlerine tıkıştırılan taşeron itfaiye erleri kadro bekliyor yıllardır güvencesiz çalışıyoruz belediye şirketleri emeğimizi sömürüyor yıllardır vampir gibi eşit işe eşit ücret hakkımız verilmiyor'' denildi.

Sosyal medya platformlarından yaptıkları çalışmalarda mağduriyetlerini dile getiren vatandaşlar şunları kaydetti:

''Kadro verildi diye belediye şirketlerine tıkıştırılan taşeron itfaiye erleri kadro bekliyor yıllardır güvencesiz çalışıyoruz belediye şirketleri emeğimizi sömürüyor yıllardır vampir gibi eşit işe eşit ücret hakkımız verilmiyor'' denildi.

Kamu personeli için yeni dönem! Kamu personeli için yeni dönem!

Kadro verildi diye belediye şirketlerine tıkıştırılan taşeron itfaiye erleri kadro bekliyor yıllardır güvencesiz çalışıyoruz belediye şirketleri emeğimizi sömürüyor yıllardır vampir gibi eşit işe eşit ücret hakkımız verilmiyor çağın modern kölelik düzeni çalıştığımız düzen

— focus (@Focustitan4) October 31, 2023

Kadro sözü tutulmayan itfaiyeciler, asıl işi yapan ama vasıfsız görülen işçi statüsünde yer alarak, haklarından mahrum edildi. Her seçim öncesi taşerona kadro konusu gündeme gelirken, diğer yandan taşeron olarak çalışan işçiler, Belediye Seçimlerinde kadro verileceği konusunda umutlu.

Ömer Fethi Gürer taşeron işçilerin sesi olmaya devam diyor, belediyelerde çalışan 500 bine yakın işçinin de belediye şirketlerine dahil edildiğini, ancak bunlara asıl kadro verilmediğini dile getiren Gürer, belediyelerde şirket elemanı olarak zabıta biriminde ve itfaiye biriminde çalışanların da aynı sorunu yaşadığına vurgu yaptı. Gürer, “Bu 500 bine yakın işçinin belediye kadrolarına alınması şart.” diyerek itfaiyecilere desteğini dile getirmişti.

Taşeron itfaiyecilerin çalıştıkları bölgelerden dolayı can güvenliği bulunmamaktadır. Her Meclis açıldığında konuyu kürsüye taşıyan milletvekilleri, önerge sunmalarına rağmen yetkili merciler tarafından adım atıılmamıtır.

Peki belediyelerde taşeron olarak çalışan itfaiyeciler kadroya kavuşabilecek mi? 

Devlete bağlı taşeron şirketlerinde kadrosuz olarak çalışan taşeron binlerce itfaiyeci, zorlu çalışma koşulları ve özlük haklarındaki eksikliğin giderilmesini talep etti. Vatandaşlar doğal afeti gibi olağanüstü durumlarda destek ekipleriyle beraber, en ön saflarda mücadele etmektedirler. Yoğun mesai, tehlikeli koşullarda çalışma ve aldıkları maaşın az olmasından dolayı, mesleki güvence ve kadroya geçmek istiyorlar.

Kadroya geçemeyen taşeron işçiler kimlerdir?

 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçileri genel olarak; KİT'ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70'in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlardan oluşuyor. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında vatandaşlar kamu kurumlarında taşeron olarak çalıştırılmamalıdır.