Taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.

Kadro bekleyen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

KİT taşeron işçilerinde son durum 2023 | 100 bin kişi bekliyor! Taşeronlara  kadro verilecek mi, ne zaman? Kimleri kapsayacak?

Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerine kadro Meclis'te!

Kadroya alınarak çalışma koşullarının iyileşmesini bekleyen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri bakan ve milletvekillerinin açıklamalarını yakından takip ederken CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sunmasıyla tekrar gündem oldular. 

CHP'li Kara'nın sunduğu teklifte KİT’ler, özel bütçeli kamu kuruluşları, kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde çalıştırılan taşeron işçilerin ve belediye şirketlerinde çalışan işçilerinin sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmeleri ve ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu olup memur işi yapan işçilerin de memur kadrosuna geçirilmeleri istendi.

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

Düzenlemenin taşeron işçiliği sonlandırmadığına değinen Kara, teklifinde olan taşeron işçi modelinin yalnızca dönüştürüldüğüne dikkat çekti.  

Teklifte şu ifade: “Belediyelerde üniversiteyi bitirmiş, ön lisans ya da lisans mezunu olmuş ve memur işleri yapan yurttaşlar bulunmaktadır. Eşit işe eşit ücret ve eşit statü ilkesi getirilmeli. KİT’ler, özel bütçeli kamu kuruluşları, kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde çalıştırılan taşeron işçilerin ve belediye şirketlerinde çalışan işçilerinin sürekli işçi kadrolarında istihdam edilerek 4-D statüsü kapsamına alınmalı.''

Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerine kadro verilmesi hakkında Meclis'e kanun teklifi sunulması uzun zamandır kadro bekleyen yüz binlerce işçiye umut oldu. Meclis'in açılmasına günler kalmışken gelen bu haberle sevinen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri daha fazla gündeme gelmek adına sosyal medya hesaplarından yetkililere seslenmeye devam ediyor. Teklifin görmezden gelinmemesini ve yıllardır süren bu mağduriyetin sonlandırılmasını isteyen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri yerel seçimler öncesinde kadro haklarına kavuşmak istiyor. 

Taşeronluk Ne Demek? | İDEA Kurumsal Danışmanlık

2. Torba Yasa'da neler var?

Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'lığında göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen taşeron işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması tepki çekti.

Torba Yasa'nın hazırlıkları devam ederken kulislerden elde edilen bilgilere göre taşerona kadro meselesi Torba Yasa ile çözüme kavuşacak. Kadro ve özlük hakları için mücadele eden taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin mağduriyetlerinin yerel seçimlerden önce Torba Yasa ile çözüme kavuşması bekleniyor. 

Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da taşerona kadro meselesi de bulunacak. Taşerona kadro sorunun tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce işçi geride kimse bırakılmadan tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesini istiyor. 

Taşeron kadroya başvurular nasıl yapılacak? İşte taşerona başvuru rehberi

Kadro bekleyen taşeron işçilere büyük destek!

Çalışma şartlarından memnun olmayan, geçim sıkıntısı yaşayan taşeron işçileri kadroya geçerek derin bir nefes almayı bekliyor. Yetkililere seslerini duyurmak adına sık sık sosyal medyada etkinlik düzenleyen kadro bekleyen taşeron işçilerin sesine kulak veren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarıyla konuyu gündeme taşıdı. 

Haberin detaylarını okumak için tıklayınız.