Tes-İş, Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 14 numaralı Enerji işkolunda örgütlüdür. 60 binin üzerinde üye sayısıyla Enerji işkolunun en büyük temsilcisidir. Tes-İş ‘in tam adı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikasıdır.

Ağırlıklı olarak kamu işyerlerinde örgütlü olan  TES-İŞ, bugün onbinlerce üyesi ve 34 şubesiyle Türkiye çapında faaliyet göstermektedir. TES-İŞ ayrıca uluslararası örgütlerden, IndustriALL Global Union ve industriAll European Trade Union üyesidir.

 

TES-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

 

Tes-İş Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Akma’dır. Yöntim Kurulu’nda Akma’nın yanı sıra  Hukuk, STK ve Mevzuattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ozil, Toplu İş Sözleşmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mevlüt Ünal, Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sedat Çokol, Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erden, Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatih Tülek, Ar-Ge ve Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nakif Yılmaz görev yapmaktadır.

 

Tes-İş Genel Başkanı Kabaloğlu'na TÜRK-İŞ'te yeni görev! Tes-İş Genel Başkanı Kabaloğlu'na TÜRK-İŞ'te yeni görev!

 

TES-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ

İlk adı Türkiye Enerji, Su, Gaz, DSİ İşçi Sendikaları Federasyonu olan TES-İŞ 1963 yılında Ankara’da kurulmuştur. Türkiye Enerji, Su, Gaz, DSİ İşçi Sendikaları Federasyonu  ‘nu DSİ, Enerji, Baraj, Su ve Sulama İşçileri Sendikası (Samsun), DSİ, Enerji, Su İşçileri Sivas ve Havalisi Sendikası (Sivas), Ege Bölgesi Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası (İzmir), DSİ 12. Bölge İşçileri Sendikası (Kayseri), Hirfanlı Barajı Enerji İşçileri Sendikası (Kaman), Güney Bölgesi Baraj Sulama Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası (Adana), DSİ, Makine İkmal, Eğitim Merkezi ve Merkez Atölye Müdürlüğü İşçileri Sendikası (Ankara), DSİ, Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Diyarbakır), DESGİS (Doğu İlleri ve Havalisi Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası- Erzurum), Kesikköprü Baraj, İnşaat ve Enerji İşçileri Sendikası (Kaman) birleşerek oluşturmuştur.

1969 yılında yapılan 4. Genel Kurul’da tüzük değişikliği sonucu adı TES-İŞ Federasyonu (Türkiye Enerji, Su, Gaz, YSE ve DSİ İşçi Sendikaları Federasyonu) şeklinde değiştirilmiştir.  Bu dönemde bağlı bulunan sendikaların sayısı 32’ye yükselmiştir.

1980 yılında değişiklik yapılan sendikalar kanunu sonucu 1983’te yapılan Genel Kurulda milli tip sendikaya dönüşerek TES-İŞ (Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası) adını almıştır. Federasyona üye 35 sendika ise şube haline gelmiştir.

1986 yılında TES-İŞ , daha sonra adı ICEM olarak değiştirilecek olan  ICEF'e (Uluslararası Kimya, Enerji ve Genel Hizmet İşçileri Federasyonu) üye olma kararı almıştır.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası kurulduğu günden bu yana Enerji işkolunda faaliyet gösteren en önemli sendikalardan biri olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

 

Editör: TE Bilişim