TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. SGK'daki yoğunluğa rağmen birçok EYT'lin emeklilik başvursu onaylandı. 

Ancak uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur mağdurları kapsama dahil edilmedi. Emeklilikte adalet isteyen Bağ-Kur tescil affı mağdurları EYT yasası kapsamına alınmayıp geride bırakılmaya tepki gösterdi. SGK'lılar ile aralarındaki büyük prim farkının eşitsizlik olduğunu belirten Bağ-Kur mağdurları geriye dönük tescil affı gelmesini ve adil bir emeklilik sistemi gelmesini istiyor

Erciyes Üniversitesine 144 sözleşmeli personel alınacak Erciyes Üniversitesine 144 sözleşmeli personel alınacak

detail-photo-fancybox-0

4.10.2000 tarihi öncesine ait vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayanların sigorta başlangıç tarihi 4.10.2000 olarak alınmaktadır. Bu uygulama nedeniyle de birçok Bağ-Kur'lu vatandaş mağduriyet yaşamakta.

2000 yılından önce Gelir Vergisi mükellefi olarak esnaflığa başlayan, vergi numarası olan, vergisini veren ama ekonomik nedenlerle Bağ-Kur tescilini yaptıramayan vatandaşlar 2003 ve 2008 yıllarındaki Bağ-Kur sicil affını takip edemediği için emeklilik hakkından yararlanamamakta ve vergisini verdiği yıllara ait kanıtlanabilir faaliyetlerini emekliliklerine saydıramamaktadırlar.

BAĞ-KUR MAĞDURLARI EMEKLİLİKTE EŞİTSİZLİĞE KARŞI ÇIKIYOR

Bağ-Kur mağdurları genel olarak küçük esnaf olarak tabir edebileceğimiz, kazancı belirli bir gelirin altında olan, 1990’lı yıllarda yürürlükte olan götürü vergiye tabi olarak faaliyette bulunan pazarcı, terzi, berber gibi esnaf kolundan olup, günün koşullarına göre geçim mücadelesi, bir muhasebeci ya da avukat gibi danışmanlarının olmaması, o dönemlerde zaten olmayan sosyal medya takibi ya da gazete okurluğunun olmaması gibi nedenlerle Bağkur’a kayıt ve tescil yaptıramamış kişilerdir.

Tescil affı ve yasada düzenleme isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına da tepki gösteriyor. 

Seçim öncesi yeni bir çalışmayla ya da torba yasayla mağduriyetin bitmesini bekleyen Bağ-Kur'lular  Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan Bağ-Kur mağdurları emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

Bağ-Kur tescil affı torba yasada var mı?

ÖTV, KYK borç faizi ve EYT gibi vaatlerin yerine getirilmesinin ardından hükümet geniş kapsamlı vergi borcu yapılandırma paketini duyurdu. Veri yapılandırma paketinin detaylarının paylaşılmasının ardından “Bağkur tescil affı” için yapılan aramalar arttı. Ancak yetkililerden Bağ-Kur tescil affının torba yasada olacağına dair herhangi bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Yeni müjdeler vereceğiz.'' demesi Bağ-Kur mağdurlarına umut oldu. Uzun zamandır emeklilik hakkı için mücadele eden Bağ-Kur mağdurları Kabine Toplantısı'ndan müjdeli bir haber beklerken Meclis seçim nedeniyle tatile girdi. 

Uzun zamandır emeklilik hakkı için mücadele eden ve adaletsizlikle karşı karşıya kalan Bağ-Kur mağdurları bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Seçim öncesi ani bir kararla ya da KHK ile mağduriyetlerinin bitmesini isteyen Bağ-Kur mağdurları yetkililere seslenmeye devam ederken yaşanan bu adaletsizliğin çözümünün seçimlerde kullanacakları oy üzerinde etkili olacağını da vurguluyor.

Twitter'da sık sık etkinlik düzenleyen Bağ-Kur mağdurları yetkililere seslenirken ülke gündemine de yerleşiyor. Yaşanan bu mağduriyetin bir an önce bitmesini isteyen ve geriye dönük tescil affı bekleyen Bağ-Kur mağdurları yetkililerden tescil mağduriyetine son vermesini istiyor.