Otomobil devlerinden biri olan Elon Musk'un markası olan Tesla araçlarda yeni bir sorun fark edildi.

ABD hükümeti, Tesla otomobillerinin otoyollarda beklenmedik bir şekilde fren yaptığına dair raporları araştırıyor. Sözde "hayalet frenleme" sorunu, ABD düzenleyicisi Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından incelenmeye devam ediyor.

Son dokuz ayda 354 şikayet aldı ve araştırması 2021-22 yılları arasında yaklaşık 416.000 Tesla Model 3 ve Model Y aracı kapsayacak. Sürücüler, sorunun Autopilot sürücü yardım sistemi kullanılarak oluştuğunu belirtiyor.

Bu özellik, bir insan sürücünün yerini tutmasa da, sürüş sırasında araca bazı frenleme ve yönlendirme unsurları üzerinde kontrol sağlar.

Araçlarını denetlemeleri

Adına rağmen Tesla, Autopilot ADAS sisteminin "aracın otonom olmasını sağlamadığını" belirterek, sürücülerin uyanık kalmalarını ve araçlarını denetlemelerini tavsiye ediyor .

Tesla şu anda NHTSA tarafından diğer iki konuda soruşturma altında.

Instagram algoritmasında büyük değişim: Yenilikler neler olacak? Instagram algoritmasında büyük değişim: Yenilikler neler olacak?

Aralık 2021'de, araba hareket halindeyken oyunların dokunmatik ekranında oynanmasına izin veren Passenger Play özelliğini devre dışı bırakarak, tahmini 580.000 aracı kapsayan açık bir soruşturma başlattı.

Ve geçen Ağustos ayında, NHTSA , yaklaşık 765.000 Tesla otomobilini kapsayan acil durum araçlarının karıştığı 11 kazada Otopilot sisteminin rolünü araştırmaya başladı.

NHTSA'nın Kusur Soruşturma Ofisi , şikayetler üzerine Tesla'ya ön değerlendirme başlattı. Bu, ajansın resmen araçları geri çağırmadan önceki aşamadır. Olaylar sonucunda herhangi bir kaza, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığı belirtildi.

Raporda , "Şikayetler, adaptif hız sabitleyici de dahil olmak üzere ADAS özelliklerini kullanırken, aracın otoyol hızlarında sürerken beklenmedik bir şekilde frenlerini uyguladığını iddia ediyor" diyor.

"Şikayetçiler, hızlı yavaşlamanın uyarı vermeden, rastgele ve genellikle tek bir sürüş döngüsünde tekrar tekrar gerçekleşebileceğini bildiriyor. ODI, potansiyel sorunun kapsamını ve ciddiyetini belirlemek ve güvenlikle ilgili olası sorunları tam olarak değerlendirmek için bu ön değerlendirmeyi başlatıyor."

Müşteri şikayetlerini web sitesinde

NHTSA, müşterilerin araç güvenliğini karşılaştırabilmeleri amacıyla müşteri şikayetlerini web sitesinde kamuya açık hale getirir.

11 Şubat 2022 tarihli bir şikayette, sürücü şu şekilde ifade etti:

"Ağır frenleme belirgin bir sebep olmaksızın ve hiçbir uyarı olmaksızın gerçekleşir, bu da arkadan çarpışmalar için birkaç ramak kalaya neden olur, bu sorun benim beş ayım ve 10.000'im boyunca düzinelerce kez meydana geldi. "

3 Şubat 2022 tarihli bir başkasında, kullanıcı belirgin bir sebep olmadan hayali frenleme şikayetinde bulunarak, araçlarının aniden 73mph'den 59mph'ye iki saniyede yavaşladığını belirtti.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.