Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, fındığın fiyatını alan destekli olarak kilogram başına 54 TL olarak açıklamasının ardından vatandaş gözünü TMO fındık alım fiyatı ve serbest piyasa fındık alım fiyatlarına çevirdi. 

Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 80’lik bölümünün serbest piyasada satılması nedeniyle vatandaşlar serbest piyasada fındık fiyatları yakından takip ediyor.

BIST 100 endeksi güne rekorla başladı BIST 100 endeksi güne rekorla başladı

Fındık zamanının başlamaması nedeniyle hala piyasada işlem gören 2021  ürünü 50 randımanlı levant kalite fındık 44 ile 46 TL’den işlem görüyor.

TMO ALIM İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi yeni sezonda fındık alımı yapmak için hazırlıklarını sürdürken vatandaş da fındık alım fiyatlarını merak ediyor. TMO Ordu’da ilk etapta sahil bölgesinde Altınordu, Fatsa ve Ünye’de fındık alacak. Fındık alımları 22 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. TMO bu sezon 50 randıman levant kalite fındığı 52 TL’den alacak.

Serbest piyasada fındık fiyatları

Serbest piyasada 50 randımanlı kabuklu fındık için 43 TL fiyat söyleniyor. TMO ile serbest piyasa arasındaki 9 TL'lik fark üreticiyi endişelendiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı fındık rekoltesi tahminini açıkladı

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "2022 yılı fındık rekoltesi 765 bin 287 ton olarak tahmin edilmektedir" açıklamasına yer verildi.

Fındık rekolte tahmin komisyonları tarafından ülke genelinde yürütülen çalışmaların sonuçlandığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2022 yılı fındık rekoltesi önceki yıla göre yüzde 12 artışla 765 bin 287 ton olarak tahmin edilmektedir. Rekolte tahmin çalışmaları, fındık bahçelerinde çotanak sayımlarına dayalı hesaplamalar ve gözlemler sonucunda sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla yürütülmüştür. Çiftçilerimize, sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve ülkemize hayırlı olsun."