Torba yasa maddeleri 1'den 80'e kadar sıralandı! 2. torba yasa için yeni rota oluştu! 3600 ek gösterge, Bağkur prim indirimi, taşerona kadro ve ev hanımlarına emeklilik için detaylar sorgulanan konular arasında yer alıyor. Torba yasa için son gelişmeler yakından takip ediliyor. Hal böyle olunca, "Torba yasa son durum ne, hangi maddeler onaylandı?" sorularının cevapları sorgulanan konular arasında yer alıyor. İşte detaylar...

2. TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK 2024?

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ekonomik düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yapılacak teklifinin ilk iki bölümünde yer alan 42 madde kabul edildi.

Yapılacak görüşmelerin ardından Torba Yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEMESİ

Bağ-Kur'luların emeklilik için prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi ve SSK'lılar ile eşitlenmesine yönelik çalışma uzun süredir gündemde yer alıyor.

Prim gün sayısının düşürülmesi halinde esnafa erken emeklilik yolu açılacak.

Düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.

BAĞ-KUR 7200 GÜNE DÜŞECEK Mİ?

Bağ-Kur prim eşitlemesi ile ilgili Başkan Erdoğan'dan talimat geldi. Bakan Vedat Işıkhan, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"7 bin 200'e güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden biri, bu konudaki çalışmalarımıza başladık. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz."

MEMURLARA EK GÖSTERGE

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Memur konfederasyonlarıyla yürütülecek çalışmanın tamamlanmasının ardından Meclis'e taşınacak düzenlemeden, önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri yararlanabilecek. Düzenleme memurların hem emekli ikramiyelerini hem emekli aylıklarını yükseltecek.

EV KADINLARINA AYLIK DESTEK

Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için yeni düzenleme yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak.

Burada yapılacak desteğin Aile ve Gençlik Fonu aracılığıyla sağlanması bekleniyor. Yeni asgari ücret ile en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş olurken, düzenlemenin hayata geçirilmesiyle bu tutarın 2 bin 133 lira 60 kuruşu devlet karşılayacak. Ev kadınları aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.

100 BİN İŞÇİYE KADRO

Taşeron işçilere yönelik düzenlemenin de Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. 100 bin taşeron işçinin beklediği bu işlem, yasal düzenlemenin yapılmasıyla hayata geçirilecek.

100 BİN İŞÇİYE KADRO

Taşeron işçilere yönelik düzenlemenin de Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. 100 bin taşeron işçinin beklediği bu işlem, yasal düzenlemenin yapılmasıyla hayata geçirilecek.

Yüz binlerce işçi ve ailesini yakından ilgilendiren taşerona kadro konusu gündemden hiç düşmüyor. Seçim öncesi verilen vaatlerin başında gelen ve uzun zamandır çözüme kavuşturulmayı bekleyen taşerona kadro meselesi yüz binlerce vatandaşı maddi ve manevi olumsuz etkiliyor. 

Çalışma şartlarından memnun olmayan, geçim sıkıntısı yaşayan taşeron işçileri kadroya geçerek derin bir nefes almayı bekliyor. Yetkililere seslerini duyurmak adına sık sık sosyal medyada etkinlik düzenleyen kadro bekleyen taşeronlar birçok mecrada çalışmalar yürütürken taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. 

Kadro bekleyen taşeron işçiler:

  • Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
  • Hastane bilgi işlem personelleri,
  • Taşeron belediye şirket işçileri,
  • ASM Grup Elemanları,
  • VAKIFBANK güvenlikleri,
  • Kamu çağrı merkezi çalışanları,
  • Kiralık araç şoförleri,
  • Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
  • PTT taşeron işçileri,
  • Taşeron itfaiyeciler
  • TİGEM taşeron işçileri
  • Kamu sosyal tesis çalışanları
  • Türk Telekom taşeron firma çalışanları
  • Zabıtalar
  • PIKTES taşeron işçileri
  • Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.

Seçim sonrasına bırakılan taşerona kadro konusu hala tartışmalara yol açarken yeni Bakan Vedat Işıkhan'ın konuya nasıl yaklaşacağı da merak konusu oldu. "Taşerona kadro çıktı mı?, 2024 taşerona kadroda son durum, Taşerona kadro verilecek mi?, Taşeron işçileri kadroya alınacak mı?, Taşerona kadro torba yasada yer alacak mı?" gibi birçok soruyla taşerona kadro meselesi en çok arananlar listesinde olsa da Bakan Işıkhan henüz konuya dair net bir açıklamada bulunmadı. Yerel seçime çok az kalmışken kadro bekleyen taşeron işçiler seçim öncesi çözüm talebinde bulunuyor. 

FENOMENLER PAKETTE

TBMM’nin önündeki ana gündem maddesi ise 8’inci Yargı Paketi olacak. Ulusal Yargı Stratejisi kapsamında hazırlanan reform paketinin; denetimli serbestlikten soybağı reddi davasına, hakaret suçuna ön ödemeden noterlere yeşil pasaporta varıncaya kadar bir dizi düzenlemeyi barındırması bekleniyor. Paket kapsamında, yasal, meşru ve ticari bir iş yapıyormuş gibi görünen ancak kara para akladığı tespit edilen fenomenlerin mal varlıklarına, MASAK raporu beklenmeden geçici tedbir konulabilecek.

PARA CEZALARI ARTACAK

Bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. Her hükümlü cezasının en az yüzde 40’ında infaz kurumunda kalacak. 1 ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalırken, denetimli serbestlik süresi 3 yılı aşamayacak. Disiplin cezası alıp açık cezaevinden kapalı cezaevine gönderilen mahkumlara af gündemde. Ancak düzenlemeden terör, darbe ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hükümlü olanlar faydalanamayacak. Anayasa Mahkemesi’nin makul sürede yargılama yapması sağlanacak. Böylece bireysel başvurulardan kaynaklı toplumsal beklenti karşılanmış olacak.

EV HANIMINA EMEKLİLİK

Meclis, ocak ayı içinde işverenlere sağlanan asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 lirayı çıkartılmasını da içeren ekonomi torba yasa teklifini de gündemine alacak. Teklifle, 1 milyon 860 bin işletmeye bir yılda sağlanan destek 11 milyar 600 milyondan 15 milyar 624 milyona çıkacak. Teklifte, ev hanımlarına emeklilik hakkı da yer alacak. Ev hanımlarının emeklilik hakkı elde edebilmeleri için isteğe bağlı sigorta kapsamında üçte birlik prim desteği devlet tarafından ödenecek.

HEKİMLERİN EMEKLİLİK GÖSTERGESİ

Meclis yeni yılda ayrıca hekimlerin emeklilik ek göstergesinin 6400’e yükseltilmesini de kapsayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifini de görüşecek. Düzenlemede, sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması sağlanacak. Sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin üçte biri kadar olması için kat sayı çarpanı 0,32’den 0,64’e çıkarılacak. Nöbet ücretleri de düzenlenecek ve uzman aile hekimlerinin taban ücretinin de uzman hekimlerle aynı olmasının önü açılacak. ASM birimlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılması da sağlanacak. Meclis, emniyet müdürlerinin emeklilik yaşının yükseltilmesini içeren Emniyet ve Jandarma teşkilat kanunlarını da görüşecek.

Birçok alanda düzenleme

Meclis, 2024 yılında farklı alanlarda çok sayıda kanuni düzenlemeyi devreye alacak. Ocak ayı içinde kripto varlıklar yasasının da Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. İstanbul Finans Merkezi kanunu, iklim değişikliği yasası, afet yönetimine ilişkin yeni yasal düzenlemeler de bu yıl Meclis gündeminde yer alacak. Kamu ihale kanunu yılın ikinci çeyreğinde Meclis’e gelecek. Uzaktan, kısmi ve geçici çalışma şekillerini içeren esnek çalışma düzenlemesi 2024’ün üçüncü çeyreğinde yasalaşacak.

Altın fiyatları yeni haftaya nasıl başladı? Altın fiyatları yeni haftaya nasıl başladı?

Anayasa önerisi seçim sonrasında

AK Parti, yeni yılla birlikte sivil anayasa için çalışmaları sıklaştırma kararı aldı. 31 Mart yerel seçimlerinden önce Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin kapılarını çalmayı planlayan AK Parti, anayasa değişikliği için esaslı bir öneriyi ise yerel seçimlerden sonrasına bırakacak. AK Parti kurmayları, mevcut tabloda 1982 Anayasası’nın değiştirilmesinin zaruret haline geldiğini söyledi. Kaynaklar, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçim sonuçlarının Meclis’e anayasayı değiştirmeyi emrettiğini ifade ederek, “CHP ve DEM Parti’nin sivil anayasaya karşı takındığı katı tutumun yerel seçim sonrasında değişeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SİVİL TOPLUM DA KATILACAK

Yeni anayasanın salt Meclis içindeki siyasi partilerle sınırlandırılamayacağını belirten partili kaynaklar, sivil toplum ve akademinin de sürece dahil edileceğini kaydetti. Kaynaklar, “Yamalı bohçaya dönen 1982 Anayasa’sının yerini alacak yeni ve sivil bir anayasanın oluşturulması için milletin tümün görüş ve önerilerinin alınması için uzun ve kapsayıcı bir çalışma içerisine girilecek” dedi.

Torba yasanın tüm maddeleri henüz açıklanmamışken yüz binlerce vatandaş torba yasada kendi mağduriyetlerinin çözümünün de yer almasını talep ediyor.