24 Mart tarihi, Bilim insanı Robert Koch'un verem mikrobunu (Mycobacterium tuberculosis) keşfettiği gün olması nedeniyle "Dünya Tüberküloz Günü" olarak anılıyor.

Alman hekim Koch tarafından 24 Mart 1882'de verem mikrobunun keşfedilmesiyle birlikte, hastalığın teşhis ve tedavisinin yönü açıldı.

Tüberküloz, "Mycobacterium tuberculosis" adlı bakterinin solunum yollarından vücuda girmesiyle başta akciğerde olmak üzere yaygın iltihap gelişmesine yol açıyor.

Her ne kadar tarih boyunca birçok ölüme yol açmış olsada hastalık, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2023 "Küresel Tüberküloz Raporu"na göre, önlenebilir ve genellikle tedavi edilebilir bir hastalık şeklinde tanımlanıyor. Ancak verilere bakıldığında tüberküloz, 2022'de Kovid-19'dan sonra "tek bir bulaşıcı etkene" bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alırken, HIV/AIDS'e göre yaklaşık 2 kat fazla ölüme yol açıyor.

Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin

ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 90'ını yetişkinler oluştururken, erkeklerde hastalığın görülme oranı daha fazla oluyor.

Hastalık birtek akciğeri etkilemle yetinmeyip vücudun diğer bölgelerinde de etki gösterebiliyor. 

Veriler incelendiğinde hastalık, 2022'de Güneydoğu Asya ülkelerinde daha çok görülürken, bu bölgeyi Afrika ve Batı Pasifik takip ediyor.

Hastalığa en çok maruz kalan ülkeler ise Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Kongo şeklinde sıralanıyor.

ACİL HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Dünya genelinde her yıl 10 milyondan fazla insanın bu hastalığa yakalanmasıyla birlikte, DSÖ ve Birleşmiş Milletler tarafından 2030'a kadar tüberkülozu bitirmek için acil harekete geçme çağrısı yapılıyor.

2000 Yılından itibaren dünya genelinde 75 milyon kişi, hastalığı bitirmeye yönelik küresel çabalar sayesinde tüberkülozdan kurtularak sağlığına kavuştu.

"DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ"

Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye'nin de içinde bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2015 yılı verilerine göre, tüberküloz sıklığının yüzde 80, ölümlerinin ise yüzde 90 azaltılması hedefleniyor.

DSÖ tarafından, "Dünya Tüberküloz Günü" için tema 2022'de "Tüberkülozu bitirmek için yatırım yapın, hayatları kurtarın", 2023'te ise "Evet, tüberkülozu bitirebiliriz" olarak belirlenmişti.

(Kaynak:AA)