Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkelerinin liderleri, büyük bir heyecanla beklenen zirve için yarın Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya gelecekler. Bu tarihi buluşmaya "Türk Devri" sloganı eşlik ediyor.

Türk devletleri arasında işbirliğini güçlendirmeyi, kültürel bağları pekiştirmeyi ve stratejik ortaklıkları ele almayı amaçlayan zirve, bu yıl özellikle "Türk Devri" sloganıyla büyük bir öneme sahip.

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Türk Devletleri Teşkilatı'nın toplanmasıyla ilgili önemli ifadelerde bulundu. 

"'Türk Devri' sloganı altında gerçekleştireceğimiz bu zirvede, Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik önemli çalışmalara adım atacağız. (Zirvede kabul edilecek) Astana Bildirisi'nde, TDT üyelerince Gazze'deki vahşetin şiddetli şekilde kınandığına dair bir madde var. Bu madde vasıtasıyla Türk Devletleri Teşkilatı, ortak pozisyonlarını dünyaya ilan edecek" ifadelerinde bulundu.

Ankara'da, Filistin için ABD'de eylem yapan öğrencilere destek gösterisi düzenlendi Ankara'da, Filistin için ABD'de eylem yapan öğrencilere destek gösterisi düzenlendi

Liderlerin, Astana Bildirisi'ni kabul edeceğini aktaran Kocaman, "Burada çok önemli işbirliği alanları var. İşbirliğini derinleştirmek ve güçlendirmek adına devlet başkanlarımızın ciddi talimatları da olacak. Bu zirvede, yeni işbirliği alanları da ortaya çıkacak." dedi.

"Astana Bildirisi'nde, TDT üyelerince Gazze'deki vahşetin şiddetli şekilde kınandığına dair bir madde var. Bu madde vasıtasıyla Türk Devletleri Teşkilatı, ortak pozisyonlarını dünyaya ilan edecek. Çünkü bizim ülkelerimizde nüfusumuzun yüzde 40'ından fazlasını gençler oluşturuyor. Onların hem ülkeleri hem Türk dünyası için sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesini önemsiyoruz. Bu Astana Zirvesi ile gündeme gelecek "spor ve gençlik merkezi" Türk dünyasındaki işbirliğine ve entegrasyona ciddi şekilde hizmet edecektir."

"TDT ülkeleri olarak içimizdeki ticaret hacmi yaklaşık 40 milyar doları geçti. Ticaretin artırılması artık bizim için kritik konulardan biri. Bu alanda işbirliğini geliştirmek için Türk Yatırım Fonu'nun faaliyeti çok önemli. Türkmenistan'ın üye olarak katılmasını bekliyoruz. Macaristan'ın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci olarak aramıza katılması da teşkilatımızı daha güçlendirdi. Bugüne kadar 40 civarında bakanlıklarımız arasında toplantılar yaptık. Bürokrasilerimizin birbirleriyle iş yapabilme kültürünü geliştirdik." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katılacak. Gözlemci ülke Türkmenistan'ın Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban da zirvede yer alacak.