Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret gerçekleştiren İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmelerde iki ülke arası ilişkiler ve bölgesel meseleler ele alındı.

Bakanlar görüşme sonrasında ortak basın toplatısı düzenledi. Mevlüt Çavuşoğlu İsrail ile yeni bir dönemin başladığını duyurdu.

İki ülkede büyükelçilikler açılacak

Çavuşoğlu "Diplomatik temsil düzeyimizin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık." dedi.

Türk-İsrail ilişkilerini iyileşeceği görüşme sonrası Çavuşoğlu,

"İsrail'e taze meyve ihracatı için tarım bakanlıklarımız temaslarını sürdürüyor. Türkiye ve KKTC orman yangınlarına İsrail'in gösterdiği ilgi ve desteğe teşekkür ederiz. Geçen sene Türkiye'de de maalesef çok kötü orman yangınları olmuştu. Şimdi de Marmaris'te bir yangın var. KKTC'de yangın başladı. KKTC'deki yangının söndürülmesi için İsrail iki uçak gönderme karar aldı. Teşekkür ediyoruz.

Bugün kendileri ihtiyaç var mı diye sordular Türkiye'de. Orman Bakanlığımıza ve ilgili arkadaşlarımıza sorup, eğer ihtiyaç varsa kendilerine döneceğiz ama bu teklifleri için de çok teşekkür ediyorum. Geçmişte de böylesi günlerde her zaman dayanışma içinde olduğumuzu hatırlatmak isterim.
Sivil havacılık alanındaki istişarelet ilgili kurumlarımız arasında 4 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Denizcilik istişarelerine en kısa zamanda başlamak istiyoruz. Enerji alanında diyaloğu sürdürmek, iş birliği seçeneklerini de devam ettirmek istiyoruz.

Güvenlik konusunda iş birliği içindeyiz. Ülkemizde İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda Sayın Lapid'le yakın temas halindeydik. Yine kurumlarımız arasında istihbarat ve bilgi paylaşımı sürekli gerçekleşti.

Devlet Başkanı Sayın Herzog da bu hususta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile görüştü. Güvenlik kurumlarımız yakın iş birliği içinde çalışmayı sürdürüyorlar. Temas halindeler.

Bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin vermeyiz. Ülkemiz içinde bu tür hesaplaşmalara da izin vermeyiz, terör saldırılarına da izin vermemiz mümkün değil. Bu konuda gerekli mesajlar verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Filistin-İsrail ve Filistin meselesi, benim ziyaretimde olduğu gibi gündemimizdeydi. Beklentilerimizi ve hassasiyetimizi İsrail tarafı gayet iyi şekilde biliyor. Çünkü her görüşmemizde bu hassasiyetimizi paylaşıyoruz.

Resmi Gazete'de yayımlandı! Sağlık Bakanlığı binlerce personel alımı yapıyor Resmi Gazete'de yayımlandı! Sağlık Bakanlığı binlerce personel alımı yapıyor

Özellikle iki devletli çözüm ve barış umutlarının zarar görmemesi için herkesin dikkatli adım atması gerekiyor.

Bu ziyaretin, özellikle Türkiye-İsrail ilişkilerini daha da geliştireceğine inanıyorum. Böylesine iç siyasette çalkantılı bir günde Sayın Lapid'in bu ziyareti gerçekleştirmesi, ilişkilerimize verdikleri önemin bir göstergesidir.

Ziyaretleri ve verimli görüşmeler için Sayın Lapid'e çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte diyalog ve iş birliğimizi artırarak devam ettireceğiz.