2018 yılı Ekim ayında Müslüman-Feminist bir grubun bir araya gelmesiyle Havle adı altında bir dernek kuruldu. Motivasyonlarının, İslam’ın kadınlara yönelik ayrımcı yorumlarıyla mücadele etmek, kadınları güçlendiren yorum ve yaklaşımların sesini yükseltmek olduğunu söyleyen kurucular Havle Derneğini anlattı.

DERNEĞİN İSMİHAVLE BİNTİ SALEBE'DEN GELİYOR

Sivil Sayfalar haber portalının yaptığı habere göre, derneğin ismi Kur'an'daki Mücadele Suresi’nin ilk dört ayetinin inmesine vesile olan güçlü kadın profilllerinden olan Havle Binti Salebe’den geliyor. 

Dernek , Müslüman kadınların camilerde yaşadığı sıkıntılar, başlarını örtme ya da örtmeme tercihlerine yönelik ayrımcı ifade ve yaklaşımlar gibi özgün problemlerini ve Türkiye’deki tüm kadınların mustarip olduğu erken yaşta ve zorla evlilikler gibi problemlerin beslendiği İslami olduğu iddia edilen zeminlerin sarsılmasına yönelik çalışmalar yapmak amacında. 

Derneğin adı henüz yeterince duyulmasa genel anlamda oldukça destekleyici ve heyecanlı tepkiler aldıklarını belirtiyorlar.

Suriye sınırında Türkiye'ye girmeye çalışan PKK/PYD'li terörist yakalandı Suriye sınırında Türkiye'ye girmeye çalışan PKK/PYD'li terörist yakalandı

Derneğin kurucuları arasında şimdiye kadar birçok farklı oluşumda çalışmalar yapmış kadınlar var. Tüm bu kurum ve oluşumlarda derneği anlatmayı, seslerini yükseltmeyi ve taleplerini dile getirmeyi amaçlıyorlar. Havle’de de aynını yapmaya devam etmek istiyorlar. 

"TÜM FEMİNİST HAREKETLERİN MÜCADELE ZEMİNLERİNİ KONUŞMAK İSTİYORUZ"

Havle'nin gelecek planlarıyla ilgili konuşan dernek kurucuları;

"Netleşen bir proje desteğimiz söz konusu. Geçtiğimiz sene Reçel Blog’un gerçekleştirdiği, bu sene de Havle Kadın Derneği ve Reçel Blog olarak ortak bir şekilde gerçekleştireceğimiz, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Bursa ve Konya’da yazarlık atölyelerimiz olacak, bu senenin konusu ise ‘cinsellik ve beden’. Daha da bizi heyecanlandıran bir etkinlik olarak: gelecek sene Kasım ayı başında yapmayı planladığımız, uluslararası katılımcıların da olacağı, iki günlük bir konferans etkinliği gerçekleştireceğiz. Türkiye’deki tüm feminist oluşumların temsilcilerine çağrı yapacağımız konferansımızda ilk gün Türkiye’deki Müslüman feministlerin yürüttüğü çalışmaların görünürlüğü, farklı tüm feminist hareketlerin bir arada mücadelesinin zeminlerini konuşmak istiyoruz. İkinci gün ise Dünya’da bizim de takip ettiğimiz, bizi söylemleri ve çalışmalarıyla heyecanlandıran Amerika’dan, Malezya’dan, Almanya’dan Mısır’dan kadınları bir araya getirip Türkiye’yi ve Dünya’daki pozisyonunu konuşmak istiyoruz." diye konuştular. 

 

Kaynak: Sivil Sayfalar 

Editör: TE Bilişim