Memur emeklilerinin hakları Meclis'te! Memur emeklilerinin hakları Meclis'te!

Toplum Yararına Projeler kapsamında çalışan ve haksızlığa uğrayan vatandaşlar, kadro verilmemesinin ardından hükümete tepki gösterdi.

Toplum yararına projeler kapsamında çalışan işçiler kısa süreliğine İŞKUR bünyesinde devlete hizmet etmektedir. Sadece belli bir süre aralığında çalışan ve geleceklerinden endişe eden vatandaşların kadro bekleyişi devam etmektedir. Bu dönemde işsizlik maaşı ve kıdem tazminatı gibİ birçok özlük haklarından yararlanamamaktadırlar. Konunun çözüme kavuşmaması TYP işçilerini çıkmaza sokarken, kamunun yalnız emekçileri olduklarını ifade eden binlerce vatandaş haksızlığa uğradıklarını belirtmektedir.

GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA'DAN TYP İŞÇİLERİNE DESTEK!

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca geçtiğimiz hafta, TYP işçileri Karaca'yı ziyaret ederek destek istedi. Çalıştıkları yerlerde işçi olarak sayılmadıklarını ifade eden Karaca şunları söyledi: 

Adı "Toplum Yararına Program" olan,  aslı devlet eliyle güvencesiz geleceksiz sömürü programı olan TYP mağduru kadınlar bugün ziyaretimize geldi.

Okulda, hastanede, belediyede, kamu kurumlarında, karayollarında, parklarda… Hemen her yerde çalışıyorlar. Temizlik yapıyorlar, tamirat-tadilat yapıyorlar, yol yapımında, park-bahçe düzenlemesinde çalışıyorlar, yardımcı eleman oluyorlar, asıl işçilerin yaptığı birçok işi de yapıyorlar ama işçi bile sayılmıyorlar. 

Kendi ayakları üzerinde durabilmek ve evlerini geçindirmek için Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışmak zorunda olan kadınlar “Tek isteğimiz işimizde kalıcı olmak ve işçi olarak haklarımızdan yararlanabilmek” diyor.

Bu haklı talebin arkasındayız!'' dedi.

TYP KAPSAMINDA HAKSIZLIĞA UĞRAYAN VATANDAŞLAR TEPKİLİ!

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan vatandaşlar kadro hakkı alamadıklarından dolayı tepki göstermektedirler. Okulda, hastanede, belediyede, kamu kurumlarında, karayollarında, parklarda neredeyse bütün işleri yapmalarına rağmen özlük haklarından mahrum edilmektedirler. TYP işçilerine kadro konusu Meclis'te bile konuşulmazken, TYP işçilerinin dahda refah ve uygun koşullarda  çalışmalarına yönelik adımlar atılmamaktadır.  Her seçim öncesi TBMM açıldığında Taşerona kadro konusu Meclis'in ana gündem maddelerinden olurken ve taşeronda çalışan vatandaşların birçoğunun kadroya geçirilmesinin ardından, sıranın kendilerine geldiğiğini düşünmektedirler.

TYP NEDİR?

TYP, uzun adı Toplum Yararına Program olarak geçmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışan işçiler, çalıştıkları kurumda geçici olarak istihdam edilmektedir. En fazla 9 ay çalışan işçiler, bu sürenin sonunda işten çıkarılırlar ve işsiz kalırlar. İşçiler işsiz kaldıktan sonra ne tazminat ne de işsizlik maaşı alırlar. En fazla TYP işçisi Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, 81 ildeki okullarda çalışmaktadır. İşçiler kadro beklentisini sosyal medya üzerinde paylaşıyor.

TYP’YE KİMLER KATILABİLİR?

18 yaşını dolduranlar
İşkur’a kayıtlı kayıtlı iş arayanlar
Emekli ya da  malul aylığı gibi bir geliri bulunmayanlar
Açıköğretim ve açık lise öğrencileri haricinde öğrenci olmayanlar

TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANMAKTADIR?

Çevre temizliği
Kamusal altyapının yenilenmesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması
Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması
Ağaçlandırma
Park düzenlemeleri
Vadi ve dere ıslahı
Erozyon engelleme çalışmaları

TYP’DEN KİMLER YARARLANAMAZ?

Girişimcilik ve mesleki eğitim hariç İşkur kurs ya da programlarına katılanlar 6 ay geçmeden TYP’ den yararlanamaz.
Çalışan kendinden kaynaklı nedenlerle TYP’den  ayrılırsa ancak 24 ay sonra yeniden programa başvurabilir.
TYP sonrası İşkur tarafından kendisine uygun bulunan 3 işte çalışmayı kabul etmeyenler, son TYP tarihinden 24 ay sonra yeniden başvuru yapabilir
Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.
TYP’den ilişiği kesilenler  aynı TYP’ye tekrar katılamaz.