TYP; toplum yararına programlar, afet, acil durum, salgın gibi dönemlerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplinlerinden uzaklaşmamalarını sağlamak amacıyla başlatılan bir programdır.

Ankara kulislerinden alınan son bilgileri geçtiğimiz günlerde aktarmıştık. Bu bilgilere göre, TYP programı kapsamında çalışanların kadroya geçişine yönelik bir düzenleme yapıldığı söyleniyordu. Bu düzenlemeyle birlikte TYP çalışanları, daha güvenceli bir iş hayatına adım atacak ve çeşitli sosyal haklardan daha fazla faydalanma imkanına sahip olacaklardı.

Kadroya geçişle birlikte, TYP çalışanlarının iş güvencesi sağlanacak, yani istihdam süreleri belirli bir süreyle sınırlı olmayacaktı. Bu da çalışanların işlerini daha güvende hissetmelerini sağlayacaktı. Ayrıca, emeklilik hakları da kadroya geçişle birlikte güvence altına alınacak, dolayısıyla TYP çalışanları emeklilik dönemlerinde daha sağlam bir maddi temele sahip olabileceklerdi.

Sosyal haklar konusunda da kadroya geçişle birlikte iyileştirmeler bekleniyor, TYP çalışanları, genel olarak kamu çalışanlarına tanınan sosyal haklardan daha fazla yararlanma imkanına sahip olacaklardı.

Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu! Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu!

Aktarılan bu bilgiler Ankara kulislerinden alınan bilgilere dayanmaktadır. Henüz resmî bir açıklama olmadı. TYP mağdurları bir açıklama beklerken, geçtiğimiz günlerde TYP Sözcüsü Mehmet Erol bir televizyon kanalına katılarak TYP’lilerin sorunlarını anlattı. Program boyunca TYP’lilerin tanınmasını ve duyulmasını isteyen Mehmet Erol, ‘’TYP’liler asgari ücretle çalıştırılıyor. Biz buna dahi rızamız olduğu halde işten çıkarılıyoruz. Amacımız kadro almak değil. İlk olarak işimize geri dönmek istiyoruz. Zor şartlar altında yaşıyoruz.’’ diyerek haklı serzenişte bulundu.

Erol, çalışanların çalışma koşullarından mesai ücretlerine, çalışma koşullarından uygulanan mobbinglere kadar birçok sorunu ele aldı. ‘’Devlet baba gibidir. Çalışan ayırt edilmemelidir. Bizim ne yapmamız lazım?’’ diyerek seslerinin duyulmasını talep etti.

TYP’lilere ait güncel ve resmî açıklamalar yapıldığı takdirde sitemizden duyuracağız.