Ukrayna, güney ve doğudaki Rus ilerlemelerini savuşturmak için acilen daha fazla silaha ihtiyacı olduğunu söyledi, Almanya, Fransa ve İtalya liderleri bir gece treni ile Kiev'e giderken Batı'ya yönelik bir çağrı yaptı. Perşembe günü ziyaret edin.

Rusya, ateş gücünün çoğunu doğudaki Sievierodonetsk şehrine odaklarken, aynı zamanda Karadeniz'in kuzeyindeki stratejik Kherson şehrini kapsayan güney bölgesi üzerindeki kontrolünü pekiştirmeye çalışıyor.

Ukraynalı askerler, Mykolaiv şehri ile Rus işgali altındaki Kherson arasındaki ıssız bir otoyol boyunca buğday tarlalarında ve boş köylerde toprağı geri almak için savaşıyorlar.

Ukrayna'nın Mykolaiv'deki güçlerine komuta eden Tümgeneral Dmytro Marchenko, birliklerinin doğru silahlar verilirse Rusya'ya karşı zafer kazanabileceğini söyledi.

Marchenko, ABD destekli Radio Free yayınına verdiği demeçte, "Bunun yakında sona ermeyeceği açık. Ama yine de, ihtiyacımız olan tüm silahlar verilirse, karşı saldırı yaz sonunda sona erebilir.

Kherson, Moskova'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve "deaziyi ortadan kaldırmak" için "özel bir askeri operasyon" olarak tanımladığı şekilde işgal etmesinden kısa bir süre sonra Mart ayında Rus güçlerinin eline geçti. Kiev ve müttefikleri bunu, kendisinin binlerce insanı öldüren ve milyonları yerinden eden bir savaş için temelsiz bir bahane olarak nitelendiriyor.

SIEVİERDONETSK

Mayıs ayında Kiev'in eteklerinden geri itilen Rus birlikleri, çabalarını, son haftalarda savaşın yoğunlaştığı ve şu anda büyük ölçüde harap durumda olan Sievierodonetsk'teki bir sanayi bölgesi olan Donbas'ın tamamını ele geçirmeye odakladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Luhansk ve Donetsk eyaletlerinde Moskova destekli ayrılıkçıların elinde bulunan Donbas üzerinde tam kontrol sağlama konusunda kararlı görünüyor.

Ancak İngiliz askeri istihbaratı, bir brifing notunda, bölgedeki Rus kuvvetlerinin, insansız gruplar halinde giderek daha fazla "ad hoc" bir şekilde faaliyet gösterdiğine inanıldığını söyledi.

Sievierodonetsk'teki bir kimyasal tesiste sivillerin yanında saklanan Ukraynalı askerler, Çarşamba günü Rusya'nın silah bırakma ültimatomunu görmezden geldi. Şehrin belediye başkanı Oleksandr Stryuk, tüm nehir köprüleri yıkılmış olmasına rağmen Ukrayna birliklerinin hala şehri savunduğunu söyledi.

Özgür Özel, tren kazası davası duruşmasını izlemek için Çorlu'da: Bu iş burada bitmez Özgür Özel, tren kazası davası duruşmasını izlemek için Çorlu'da: Bu iş burada bitmez

Ukrayna, 40'ı çocuk olmak üzere 500'den fazla sivilin, haftalarca süren Rus bombardımanından korunan Azot kimya fabrikasında askerlerin yanında kaldığını söylüyor. Bölgedeki ayrılıkçılar, içeride 1.200 sivilin olabileceğini söylüyor.

Rusya, sivillerin kontrol ettiği bölgelerden kaçmasına izin vermek için Çarşamba günü Azot'tan insani bir koridor açtığını söyledi. Ukrayna güçlerini bu planı bozmak ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı, ancak Kiev bunu reddediyor.

Luhansk bölgesi valisi Serhiy Gaidai, Ukrayna ordusunun Sievierodonetsk'i savunduğunu ve Rus güçlerinin Siverskyi Donets nehrinin karşı kıyısındaki ikiz şehri Lysychansk'ı almasını engellemeye çalıştığını söyledi.

İngiliz askeri istihbaratı, tüm ana köprüler yıkıldığında, Rus kuvvetlerinin nehri "tartışmalı" bir geçiş yapmak zorunda kalacağını söyledi.

Vali, Rusya'nın havadan fırlatılan bir roketinin kuzeydeki Sumy kentinin bir banliyösünü bir gecede vurduğunu ve dört kişinin öldüğünü ve altı kişinin yaralandığını söyledi.

SİLAH PAKETLERİ

ABD Başkanı Joe Biden de dahil olmak üzere liderler, Kiev'in yardım çağrılarının ardından son günlerde Ukrayna için yeni silah paketleri açıkladılar.

Biden, Çarşamba günü gemisavar roket sistemleri, topçu roketleri ve obüs mermileri de dahil olmak üzere 1 milyar dolarlık yeni yardım sözü verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna için "son derece desteği artırmaya odaklandığını" söyledi.

Ukrayna yeni taahhütleri memnuniyetle karşılarken, teslimatların yeterince hızlı gelmediğini söylüyor.

Yetkililer, ABD'den M777 obüslerinin son teslimatlarının çok az olduğunu ve Ukrayna'nın sayısal olarak geride kaldığını söyledi.

Silah hükümleri, Avrupa Birliği'nin en büyük üç ülkesinin liderlerinin Cuma günkü Kiev ziyareti sırasındaki tartışmalara hakim olacak gibi görünüyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin ziyaretini organize etmek, savaşa tepkileri konusunda Ukrayna'daki eleştirilerin üstesinden gelmek isteyen üç kişiyle haftalar sürdü.

Güvenlik nedeniyle gezinin detayları açıklanmadı, ancak Ukrayna devlet demiryolu şirketi başkanı, yüksek profilli ziyaretçiler için kullanılan bir trende Macron, Scholz ve Draghi'nin bir resmini yayınladı. Bir mesajda, "Dün geceyi trende geçiren tek kişi ben değildim" diye yazdı.

Fransa cumhurbaşkanlığı ofisi, Marcon'un Perşembe günü Kiev'de olacağını doğruladı. Çarşamba günü Romanya'da konuşan Macron, Avrupa'nın Ukrayna'ya AB hedefleri konusunda güvence verme zamanının geldiğini söyledi.

Detay vermeden, "Biz Avrupalılar, Ukrayna'ya ve halkına kahramanca direnirken net siyasi sinyaller göndermemiz gereken bir noktadayız" dedi.

Cuma günü, Avrupa Komisyonu Ukrayna'nın AB adayı statüsüne ilişkin bir tavsiyede bulunacak.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Perşembe günü RIA haber ajansına verdiği demeçte, Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerin durumuna rağmen, iki gücün START nükleer silahların azaltılması anlaşmasının uzatılmasını tartışması gerektiğini söyledi.

Reuters haber sitesinden çevrilmişitir