Rusya ve Ukrayna savaşının beşinci gününde çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.  23 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya yönelik düzenlediği saldırılarda 14’ü çocuk 352 sivilin hayatını kaybettiği, 116’sı çocuk olmak üzere bin 684 kişinin de yaralandığını açıkladı.

UKRAYNA’DA SON DURUM

RUSYA UKRAYNA SAVAŞINDA SON DAKİKA: Rus ordusu nükleer harekat pozisyonuna  geçti! Ukrayna'nın hava sahası ve 2 kenti düştü!Rusya Ukrayna Son Dakika  Haberleri - Galeri - Yaşam

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekat devam ederken Rusya Savunma Bakanlığı tarafından son duruma ilişkin artarda açıklamalar gelmeye devam ediyor. 

İki ülke arasındaki savaş nükleer harekata doğru dönüşürken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Özel Savaş Görevi' açıklaması gündeme bomba gibi düştü.  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusuna seslendi, "Komutanlarınız sizi kandırıyor. Hayatınızı kaybetmeden geri gidin." dedi. 

İki ülke arasındaki savaşta ateşkes umudu doğuran Belarus'taki görüşmeler de saatler 13.10 sularında başladı. İlgili heyetler, ateşkes konusunu masaya yatırırken, Rusyai Ukrayna hava sahasının tamamını kontrol altına aldı. İki kentte Rusya'nın kontrolu altına geçti ve  Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ruslara karşı çıkabilmek adına 'Uluslararası Leyjon' kurulduğunun çağrısını yaptı. 

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nükleer harekata dönüştü

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika: Putin nükleer güçleri harekete  geçirdi - Son Dakika Dünyadan Haberler

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın şiddeti her geçen gün artış gösterirken, son dakika gelişmelerde yakından takip ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, orduya özel görev emri verirken Nükleer güç kullanabilecek timin de hazır olduğu Rusya Savunma Bakanlığı tarafından bildirildi. 

İki ülke arasında yaşanan savaşın dozu git gide artarkan Rusya tüm Ukrayna hava sahasını ele geçirmiş durumda. Kiev'in kontrolu ise hala Ukrayna tarafından güvende tutulurken Rusya iki kritik şehri düşürdü. Alınan son dakika bilgilerine göre, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santralini ele geçirildiği belirtildi. Ancak Ukrayna bu açıklamayı yalanlayarak böyle bir durumun gerçeklemediğini söyledi. 

Rusya ile Ukrayna arasında olası bir ateşkesi yürürlüğe koyabilmek üzere heyetler Belarus'ta bir araya geldi. Belarus, heyetlerin güvende olduğunu, görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

ABD Belarus'taki Büyükelçiliğini kapattı

Saat 15.45'de ABD Dışişleri Bakanlığı Belarusta'ki büyükelçiliğini kapattı. Ardından Rusya'daki Amerikalı diplomatlara ülkeden ayrılma yetkisi verdi.

ABD'den Rusya Merkez Bankası'na Ek Yaptırım

15.40 sularında ABD, Rusya Merkez Bankası'na ambargo koydu. ABD vatandaşları, Rusya Merkez Bankası ile işlem yapamayacak.

Rus Havayolları şirketinin uçağı havada geri döndüler

15.00: Rusya'nın Lizbon Büyükelçiliği, Portekiz'e doğru ilerleyen Rus 'Ural Havayolları' şirketine ait yolcu uçağının havada geri döndürüldüğünü duyurdu.

Rusya'da Nükleer operasyon timi harekete geçti

14.50'de Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, gazetecilere açıklamada bulundu. Putin'in talimatını verdiği nükleer operasyon için harekete geçildiğini duyurdu. Stratejik Füze Kuvvetleri, Kuzey ve Pasifik Filoları ile Uzun Menzilli Havacılık'ın güçlendirilmiş personelle muharebe görevi yapmaya başladığı bildirildi.

"NÜKLEER SANTRAL ELE GEÇİRİLMEDİ"

14.45: "Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporizhzhia, Rus ordusunun eline geçti" şeklinde haberler Rusya tarafından duyurulmuştu. Ukraynalı yetkililer bunu yalanladı. Açıklamada, "mutlak bir yalan, sahte haber" denildi.

UKRAYNA'DA ULUSLARARASI LEJYON KURULDU

14.35: Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan, 'Uluslararası Lejyon' ile ilgili açıklama geldi. Zelenskiy'in, "Uluslararası Lejyon" adlı yeni bir birimin kurulduğunu duyurduğu bildirildi. Açıklamada, "Rus işgalcilerine karşı direnişe katılmak ve dünya güvenliğini Putin rejiminden korumak isteyen yabancılardan ardan şimdiden binlerce talep aldık." dedi.

14:21 Ukrayna lideri Zelenskiy'nin AB için acil üyelik talebine cevap geldi. AB yetkilisi Charles Michel, 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

TAHLİYE AÇIKLAMASI

Son Dakika: Rusya'dan Ukrayna'daki personel için tahliye açıklaması

14.10 Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği Türk vatandaşlarının bölgeden tahliyesi için bugün 2 trenin hareket edeceğini açıkladı.

İşte o trenler ve saatleri:

Bugün (28.02.2022) saat 20.00'de Harkiv'den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir.

Bugün (28.02.2022) saat 19.00'da Kiev'den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir.

RUSYA'NIN EKONOMİK DURUMU

13.43 Putin, Batı'nın yaptırım kararlarından sonra ülkede oluşan ekonomik durumu, bugün ekonomi kurmaylarıyla görüşecek

KREMLİN'DEN YAPTIRIM AÇIKLAMASI

13.40 Batı ülkelerinin yaptırımlarına cevaplar, uygunluk ve çıkarlarımızın göz önünde bulundurulmasıyla oluşturulacak

SON DAKİKA: MAHKUMLAR SERBEST BIRAKILACAK

13.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Muharebe tecrübesi olan mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.

KREMLİN'DEN MÜZAKERE ÖNCESİ FLAŞ MESAJLAR

13.05: Rusya-Ukrayna müzakereleri öncesi Kremlin'den açıklama geldi. Açıklamada, "Ukrayna ile müzakerelerin bir gün önce başlamamasından üzgünüz, karşı taraf daha yeni geldi. Ukrayna ile müzakerelerin derhal başlamasını umuyoruz. AB'nin silah gönderimi, Ukrayna'nın silahlardan arındırılması için tedbirler almakta haklı olduğumuzu gösteriyor. AB, Ukrayna'ya silah göndererek bize karşı düşmanca bir tavır ortaya koyuyor. Sivillerin kalkan olarak kullanıldığını görüyoruz, bu bir savaş suçu." denildi.

ABD Temsilciler Meclisi, İsrail'e silah sevkiyatını onayladı! Biden veto edecek mi? ABD Temsilciler Meclisi, İsrail'e silah sevkiyatını onayladı! Biden veto edecek mi?

Rusya Ukrayna'ya neden savaş açtı?

Rusya – Ukrayna Savaşı Çıkar Mı? Oyun Teorisi Ne Diyor? - Edam

Rusya ile Ukrayna'nın arasında savaş açılmasındaki temel etken, Kiev yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmasıdır. 

Coğrafi olarak Avrupa ile Rusya arasındaki Ukrayna'nın insanları da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.

Ayrılıkçılar sözde halk oylamalarıyla 11 Mayıs 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturdu.  Donbas denilen bölgede Rusya yanlılarının yasa dışı yönetimleri yaklaşık 7 yıldır sürüyor. Kiev yönetiminin kontrolünü kaybettiği Rusya-Ukrayna sınırından Rus askeri araçlar ve ağır silahlar Donbas'a girdi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından NATO, AB ve BM sert uyarılarda bulunmuş, Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtmişti. Öte yandan Ukrayna lideri Zelenskiy, "Ölümlerin bitmesi için oturalım konuşalım." dedi. Rus lider Putin ise Zelenskiy'nin bu çağrısına "Rusya üst düzey müzakereye hazır" mesajı verdi. Putin, ilerleyen saatlerde yaptığı başka bir açıklamada ise Ukrayna ordusuna darbe çağrısında bulunarak, "Neo-Nazi pislikleriyle elbette anlaşmayacağız. Ukrayna ordusu iktidarı eline almalı" açıklaması yaptı.

2022 Ukrayna'da kaç kişi öldü?

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın saldırıları sonucu 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Bakanlık ayrıca saldırılarda 116'sı çocuk bin 684 kişinin de yaralandığını açıkladı.