Yetkililer Pazar günü yaptığı açıklamada, Batılı müttefiklerin önemli Rusya bankalarını ana küresel ödeme sisteminden kovmak da dahil olmak üzere yeni yaptırımlar hazırlaması nedeniyle Rus güçlerinin Ukrayna'daki petrol ve gaz tesislerine saldırarak büyük patlamalara yol açtığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, İkinci Dünya Savaşı'nın dördüncü gününe girmesinden bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırı olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın haftalarca süren uyarılarını görmezden gelerek ve Ukrayna'nın "neo-Naziler" tarafından yönetilmesinin Rusya'nın güvenliğini tehdit ettiğini söyleyerek perşembe günü özel bir askeri operasyon dediği şeyi başlattı.

Ancak müzakereler için bir umut ışığı sunan Kremlin, bir heyetin görüşmeler için komşu Belarus'a geldiğini ve Ukraynalıları beklediğini söyledi.

Kasabanın belediye başkanı, Kiev'in güneybatısındaki Vasylkiv'de bir petrol terminalini ateşe veren bir saldırı da dahil olmak üzere Rus füzelerinin bir gecede hedefini bulduğunu söyledi. Çevrimiçi yayınlar, patlamaların gece gökyüzüne büyük alevler ve dalgalı siyah dumanlar yolladığını gösterdi.

Belediye başkanı Natalia Balasinovich, "Düşman her şeyi yok etmek istiyor" dedi.

''Doğal gaz boru hattı havaya uçtu''

Ukrayna devlet kurumu, Rus birliklerinin doğal gaz boru hattını havaya uçurduğu kuzeydoğudaki Ukrayna'nın ikinci şehri Kharkiv için şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

Sınırı geçmeye çalışan 3'ü FETÖ mensubu 5 kişi yakalandı Sınırı geçmeye çalışan 3'ü FETÖ mensubu 5 kişi yakalandı

Bu patlama karanlığa bir mantar bulutu gönderdi, ancak Ukrayna'nın gaz boru hattı operatörü Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya geçişinin normal şekilde devam ettiğini söyledi.

İçişleri bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko Telegram'da Rus birliklerinin daha sonra Kharkiv'e girdiğini söyledi. Kendisi ve bir devlet kurumu tarafından yayınlanan videolar, bir caddede hareket eden birkaç askeri aracı ve ayrı ayrı yanan bir tankı gösterdi.

Doğudaki Luhansk eyaletindeki Rus destekli ayrılıkçılar, bir Ukrayna füzesinin Rovenky kasabasındaki bir petrol terminalini havaya uçurduğunu söyledi.

Kiev'deki Reuters tanıkları, gece boyunca ara sıra patlamalar ve silah sesleri, ardından hava saldırısı sirenlerinin sabah 9'dan kısa bir süre önce (0600 GMT) çalmasından sonra üç patlama bildirdi.

''Düşman saldırılarına direndik''

Kiev sokaklarından sosyal medya hesabından yayınlanan bir video mesajında ​​Zelenskiy, "Düşman saldırılarına direndik ve başarıyla püskürtüyoruz. Çatışmalar devam ediyor" dedi.

ABD'li bir savunma yetkilisi, Ukrayna güçlerinin Rusya'nın yüz binlerce Ukraynalıyı batıya kaçmasına, ana karayollarını ve demiryolu hatlarını tıkamasına neden olan hava, kara ve deniz ilerlemesine karşı "çok kararlı bir direniş" sergilediğini söyledi.

İŞ İÇİN KÖTÜ

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, Avrupa'nın Soğuk Savaş sonrası düzenini bozmakla tehdit eden bir saldırıya yanıt olarak Rusya'ya bir dizi yaptırım uyguladı.

Cumartesi günü, bazı Rus bankalarının SWIFT uluslararası ödeme sistemine erişimini engellemek için harekete geçtiler. Ayrıca Rusya'nın merkez bankasının rubleyi destekleme ve Putin'in savaş çabalarını finanse etme yeteneğini sınırlamak için kısıtlamalar getireceklerini söylediler.

ABD, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya, İngiltere ve Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada , "Rusya'yı uluslararası finansal sistemden ve ekonomilerimizden daha da izole edecek maliyetler getirmeye devam etmeye kararlıyız" dedi.

Müttefikler, ekonomileri üzerindeki etkiyle ilgili endişeler nedeniyle başlangıçta böyle bir hareketten çekindikten sonra, "seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden kaldırılmasını sağlama" konusunda taahhütte bulunduklarını söylediler.

Sınır dışı edilecek bankaların isimlerini vermediler, ancak bir AB diplomatı Rus bankacılık piyasasının yaklaşık %70'inin etkileneceğini söyledi.

Fransız maliye bakanının Rus ekonomisine vereceği zarar nedeniyle "finansal nükleer silah" dediği karar, Rusya'nın ticaretine darbe vuruyor ve şirketlerinin iş yapmasını zorlaştırıyor.

Hızlı sınır ötesi ödemeleri kolaylaştıran güvenli bir mesajlaşma ağı olan SWIFT, önlemleri uygulamaya hazırlandığını söyledi.

Rusya'nın merkez bankasına yaptırımlar, Putin'in 630 milyar dolardan fazla uluslararası rezervlerini kullanmasını sınırlayabilir ve bu, yaygın olarak Rusya'yı bazı ekonomik zararlardan yalıttığı düşünülür.

Google, Rusya'nın devlete ait medya kuruluşu RT'nin ve diğer kanalların, Facebook'un yaptığı gibi, web sitelerinde, uygulamalarında ve YouTube videolarında reklamlar için para almasını engelledi.

Birlikler her yöne ilerliyor

Daha önce Kremlin, Putin'in cuma günü ara verme emri vermesinin ardından birliklerinin yeniden "her yöne" ilerlediğini söyledi. Ukrayna hükümeti ara verilmediğini söyledi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanlarından biri, yaklaşık 3.500 Rus askerinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi. Batılı yetkililer, istihbaratın Rusya'nın beklenenden daha fazla kayıp verdiğini gösterdiğini söyledi.

Rusya kayıp rakamlarını açıklamadı ve geçiş ücretlerini veya yerdeki kesin resmi doğrulamak imkansızdı.

Interfax'ın aktardığına göre Ukrayna sağlık bakanlığı, üçü çocuk olmak üzere en az 198 Ukraynalının öldüğünü ve 1.115 kişinin yaralandığını söyledi.

44 milyonluk demokratik bir ulus olan Ukrayna, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991'de Moskova'dan bağımsızlığını kazandı ve NATO ve AB'ye katılmak istiyor, Rusya'nın karşı çıktığı hedefler.

Putin, ülkesine yönelik ciddi bir tehdit olarak adlandırdığı şeyi, Ukrayna'nın doğusundaki Rusça konuşanlara karşı soykırım yapmakla suçlayarak, küçük komşusundan ortadan kaldırması gerektiğini söyledi - Kiev ve Batılı müttefikleri bunu yalan olarak reddediyor.

BM mülteci şefi Filippo Grandi, 150 binden fazla Ukraynalı mültecinin Polonya, Macaristan, Moldova ve Romanya'ya geçtiğini söyledi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin orijinalini okumak için tıklayınız.