MGM'den 45 il için "sarı kodlu" uyarı: Çatılar uçabilir! MGM'den 45 il için "sarı kodlu" uyarı: Çatılar uçabilir!

Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, TGRT Haber’de “Uzmanlar en önde ama en fazla mağdur olan kesim. Mesleki güvenceleri yok. İnsani olmayan durumlar var” diyerek tepki gösterdi.  

Sözleşmeli olarak çalışan uzman çavuşlar TSK’da kadrolaşarak güvence istiyor. Uzman çavuşlar, özlük haklarından yararlanamadıklarını iddia ediyor. TGRT Haber’de Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, uzman çavuşların sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.

''CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ'' 

1986 yılından beri 3269 Sayılı Kanun ile TSK’da  kritik kadrolara alımlar yapıldığını belirten Tilkiçi, “Yaklaşık 36 yıldır uzman çavuşlar TSK’ya hizmet veriyor. TSK’nın en fazla şehit gazi olan camiası. Ay yıldızlı bayrağı kanlarıyla boyayan kahramanlar. 36 yılda 37 kez maddelerde değişiklik yapıldı. En son 3600 ek gösterge ile değişiklik yapıldı, emeklilerimize ek ücret verildi, şark görevi 5 yılda 3 yıla düşürüldü. Hükümet uzman çavuşların özlük hakları ile ilgili adımlar atmaya başladı. Buradan Cumhurbaşkanımıza ve ilgililere teşekkür ediyoruz” dedi.

BUGÜNE DEK 2.980 UZMAN ÇAVUŞ DAVA AÇTI

Omurgası sözleşme olan bir meslek olmasından dolayı bunun bir tehdit olarak kullanıldığını belirten Tilkiçi, şunları söyledi: “İnsan haklarına aykırı maddeler var. Örneğin kanunun 12’inci maddesine göre amire kendisinden istifade edemediği uzman çavuşun sözleşmesini fesih etme yetkisi veriyor. Bir örnek vermek istiyorum. Türkiye’de hiçbir ceza almamış ve birliklerden özel olarak seçilmiş 56 uzman çavuş Libya’ya gönderildi. Libya’daki birlik komutanı 12. maddeye dayanarak kendilerinden istifade edemedik diye 56 uzman çavuşun sözleşmesini fesih etti.  Bugüne dek 2.980 dava açılmış ve sonuçlanan 2.935 davayı kazanmışız. Bu uzman çavuşlar mesleklerine geri dönüyor. Bu hem yargıya yük hem de kişilerde derin psikolojik izler bırakıyor. Biz mesleki güvence istiyoruz. "Kendisinde istifa etmeme" ifadesini Anayasa Mahkemesine götürdük” dedi. 

AİLE HAYATLARI YOK, EN ÇOK BOŞANANLAR UZMAN ÇAVUŞLAR 

Uzman çavuşların sözleşme yapabilmesi için 2 ila 5 yıl içerisinde sağlık raporu istendiğini belirten Tilkici, 20 yaşındaki personelin sağlık şartlarının istediğinin altını çizerek “50 yaşındaki insandan 20 yaşındaki insanın kan değerleri isteniyor. Sağlık raporu durumundan dolayı sözleşme fesihleri oluyor. Uzman çavuşlarda sağlık sorunu olması fesih nedeni. İnsani olmayan durumlar var, örneğin kansere yakalanırsanız iyileşse dahi sözleşme feshi oluyor, iç organlarından parça aldırsa fesih nedeni. Çocuğuna karaciğerinden parça veren uzman çavuşun sözleşmesi fesih ediliyor. Tansiyon, şeker hastalığı, platin takılması durumunda sözleşme fesih ediliyor” ifadelerini kullandı.

Tilkici, uzman çavuşların şark görevinin 5’yıldan 3 yıla indirilmesine rağmen geçici görevlerle yeniden şarka ve sınır dışı görevlere gönderildiğini söyledi. Subay ve astsubayda geçici görevlerin şark hizmetinden sayıldığını belirten Tilkici, şunları söyledi: “Maalesef aile hayatları yok. TSK’da en fazla boşanan kişiler uzman çavuşlar. Bunlar vatan sevdalısı, Anadolu’nun kerpiç evlerinin yiğitleri… TSK’nın en fazla şehit gazi olan camiası.”

''90 GÜN HASTAYSA SÖZLEŞMESİ FESİH EDİLİYOR''

Bu sorunların çözümünün olduğunu kaydeden Tilkici, “Öncelikle mesleki güvence olması gerekiyor. Kimse gelecek kaygısıyla sağlıklı bir iş yapamaz. Mesleki güvence olmadan verilen bir hakkın anlamı yok. 90 gün sağlık sorunu varsa ve düzelmediyse sözleşmesi fesih ediliyor. İnsani olmayan durumlar var. Geçmişte ne kahramanlıklar yapıldığına bakılmıyor” dedi.