Sözleşmeli olarak çalışan uzman çavuşlar, hiçbir özlük hakkından yararlanamadıklarını açıklayarak kadroya geçmek istiyorlar.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzbinlerce sözleşmeli çalışanın kadroya geçeceği müjdesini paylaşması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma detaylarına ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Bilgin, sözkonusu çalışmaya uzman çavuşların alınacağına dair bir açıklama yapmaması üzerine uzman çavuşlar, çalışmanın kapsamına dahil edilmeyi bekliyor.

Uzman çavuşlara astsubaylık ve kadro hakkında konuşan MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, şu taleplerde bulundu:

''Astsubaylık Hakkı

Jandarma teşkilatında görev alan uzman jandarmalarımız uzman çavuşlar ile astsubaylar arasında bir rütbede görev icra etmektedirler. 2012 yılında uzman jandarma okulu kapatılarak uzman jandarmaların bir üst rütbe olan astsubaylığa yükseltilmesi planlanmıştır. Uzman jandarmalarımızın fiilen icra ettikleri görevleri ve sorumlulukları astsubaylarla aynıdır. Subay ve astsubayların eğitimde geçen sürelerinin tamamı fiilî hizmetten sayılarak hesaplanmaktadır, muvazzaf bir uzman jandarmamız bu durumdan farklı olup eşitsizlik doğurulmaktadır.

Uzman Çavuşlara Kadro

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; uzman çavuşların taleplerini daha önce de defaatle dile getirdik, bu hususları tekraren dikkatinize sunmak isterim. Uzman çavuşlarımız görev yaptıkları Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarında hep en önde bulunmaktadır, güvenlik güçlerimizin en fazla şehit veren fedakâr ve cefakâr personelidir. Görevlerini sözleşmeyle yaptıklarından dolayı herhangi bir iş güvenceleri yoktur. Uzman çavuşlarımızın birtakım haklı talepleri vardır. Savaşın kartalı, barışın güvercini bu yiğitlerin sözleşmeyle çalıştırılmalarına son verilmeli ve kadroları ihdas edilerek güvenceleri sağlanmalıdır. Görevde olanların da emekli olanların da orduevlerinden faydalanmalarıyla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak vatan savunmasının sözleşmesi olmaz diyoruz, kahramanlarımızı milletin kürsüsünden selamlıyoruz.''

Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, TGRT Haber’de “Uzmanlar en önde ama en fazla mağdur olan kesim. Mesleki güvenceleri yok. İnsani olmayan durumlar var” diyerek tepki gösterdi.  

''CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ'' 

1986 yılından beri 3269 Sayılı Kanun ile TSK’da  kritik kadrolara alımlar yapıldığını belirten Tilkiçi, “Yaklaşık 36 yıldır uzman çavuşlar TSK’ya hizmet veriyor. TSK’nın en fazla şehit gazi olan camiası. Ay yıldızlı bayrağı kanlarıyla boyayan kahramanlar. 36 yılda 37 kez maddelerde değişiklik yapıldı. En son 3600 ek gösterge ile değişiklik yapıldı, emeklilerimize ek ücret verildi, şark görevi 5 yılda 3 yıla düşürüldü. Hükümet uzman çavuşların özlük hakları ile ilgili adımlar atmaya başladı. Buradan Cumhurbaşkanımıza ve ilgililere teşekkür ediyoruz” dedi.

''AİLE HAYATLARI YOK'' 

Uzman çavuşların sözleşme yapabilmesi için 2 ila 5 yıl içerisinde sağlık raporu istendiğini belirten Tilkici, 20 yaşındaki personelin sağlık şartlarının istediğinin altını çizerek “50 yaşındaki insandan 20 yaşındaki insanın kan değerleri isteniyor. Sağlık raporu durumundan dolayı sözleşme fesihleri oluyor. Uzman çavuşlarda sağlık sorunu olması fesih nedeni. İnsani olmayan durumlar var, örneğin kansere yakalanırsanız iyileşse dahi sözleşme feshi oluyor, iç organlarından parça aldırsa fesih nedeni. Çocuğuna karaciğerinden parça veren uzman çavuşun sözleşmesi fesih ediliyor. Tansiyon, şeker hastalığı, platin takılması durumunda sözleşme fesih ediliyor” ifadelerini kullandı.

Tilkici, uzman çavuşların şark görevinin 5’yıldan 3 yıla indirilmesine rağmen geçici görevlerle yeniden şarka ve sınır dışı görevlere gönderildiğini söyledi. Subay ve astsubayda geçici görevlerin şark hizmetinden sayıldığını belirten Tilkici, şunları söyledi: “Maalesef aile hayatları yok. TSK’da en fazla boşanan kişiler uzman çavuşlar. Bunlar vatan sevdalısı, Anadolu’nun kerpiç evlerinin yiğitleri… TSK’nın en fazla şehit gazi olan camiası.”

Türk döneri tescilleniyor! AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı Türk döneri tescilleniyor! AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı

''90 GÜN HASTAYSA SÖZLEŞMESİ FESİH EDİLİYOR''

Bu sorunların çözümünün olduğunu kaydeden Tilkici, “Öncelikle mesleki güvence olması gerekiyor. Kimse gelecek kaygısıyla sağlıklı bir iş yapamaz. Mesleki güvence olmadan verilen bir hakkın anlamı yok. 90 gün sağlık sorunu varsa ve düzelmediyse sözleşmesi fesih ediliyor. İnsani olmayan durumlar var. Geçmişte ne kahramanlıklar yapıldığına bakılmıyor” dedi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından 2023 yılında uzman çavuşlara kadro verilmesinin Meclis gündeminde yerini alması bekleniyor.