Yerel seçimlerde yüzde 55 oy almasına rağmen DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın adaylığının il seçim kurulu tarafından iptali ve mazbatasının ikinci sıradaki AK Parti adayına verilmesi kararına tepkiler sürüyor.

Bugün Van'da gerçekleştirilen MYK toplantısına DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, MYK üyeleri, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın eşi Aslı Kaya, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal katıldı.

MYK toplantısının ardından DEM Partililer, CHP, TİP ve EMEP heyetleriyle buluştu.

Polis önce yürüyüşe izin vermezken, daha sonra kitlenin önü açıldı. Yürüyüşte “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapıldı.

"VAN HALKININ İRADESİNİ KİMSE GASP EDEMEZ"

Tuncer Bakırhan basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Değerli Van halkı. Kahraman Van halkı. Söz verdiğimiz gibi 14’te 14 yaparak faşizme, zulme baskıya karşı çok büyük bir cevap verdiniz. Emin olun geçen gün Van mitinginde de söylemiştim, Van Kürtlerin kalbidir.

Bakan Bayraktar: Maden sahalarına 18 milyondan fazla ağaç tekrar dikildi Bakan Bayraktar: Maden sahalarına 18 milyondan fazla ağaç tekrar dikildi

Van, oraya koymuş olduğu onurlu duruşuyla birlikte Kürtlerin, demokrasinin, özgürlük taleplerin baskıyla, kayyum düzeniyle ortadan kaldırılamayacağının, seçimde bugün bu alanda vermişti.

Nerede, ne zaman Van’ın adını duyarsak, onurlanıyoruz. Değerli halkımız iki dönem irademize kayyum atayanlar şimdi yeniden bir kumpasla, siyasi darbeyle birlikte tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor.

Emin olun sizler bugün buradaki bütün baskılara rağmen, copa, biber gazına rağmen burada bir arada durduğunuz müddetçe ne siyasi darbeleri, yargı darbeleri başarıya ulaşamayacaktır.

Söz veriyoruz 14’te 14 belediyemizi koruyacağız. Van halkının iradesini kimse gasp edemez. Ankara'da karanlık dehlizlerde yapıla hesaplar, Van'da, Van kalesine çarparak paramparça olmaya mahkumdur.

Zannediyolar ki bu haksızlığı da sineye çekeceğiz. Bu hukuksuz, bu Kürt halkının iradesini yok sayan bu anlayışa itiraz edeceğiz.

Buradan YSK'ye de seslenmek istiyoruz. Van'da yaşayan halkımızın gözü kulağı vereceğiniz doğru adil karardadır. Umuyorum ve diliyorum ki bu halkın iradesini yok saymayacaksınız.

Bir çaremiz de AKP'nin adayınadır. Kürt'sen, insansan inançlıysan, bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme. Mazbatayı kabul etme. Yarın Van sokaklarında, caddelerine gezerken başını önüne eğmek zorunda kalırsın. Bu iradeyi gasp edecek AKP MHP'nin yanında durma.

Van halkının iradesini sahiplenen, demokratik kitle örgütlerine bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz. Türkiye'nin halkları, emekçileri, ezilenleri ilk defa Van halkıyla dayanışma içerisinde.

Buradan bir kez daha AKP-MHP iktidarına sesleniyoruz. Bu halkın iradesini gasp etmeye çalışırsanız kaybetmeye mahkumsunuz.