Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen sözleşmeli çalışanlar arasında vekil imamlar da bulunuyor.

Vekil İmamlar Diyanet işlerine bağlı olarak vekaleten yaptıkları görevlerinde pek çok olumsuz  çalışma şartına tabi olmaktadır. Vekil imamlar, tıpkı kadrolu imamlar gibi KPSS'de yeterli puan alma ve  Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı'nı geçme yükümlülüklerini yerine getirmektedir. İl Müftülüklerinde yurt dışına çıkan, askere giden veya herhangi bir kurumda görevlendirilen imamlar yerine vekil imam  olarak görev almaktadırlar. Vekil imamlar için mülakatlar açılmakta, katılımcılardan 70 ve üzeri not  alanlar sıralamaya girmektedir.

Kadrolu görevli imam işine dönene kadar vekil imam görevini yapmaktadır, sonrasında istifa ettirilmektedir. Maaşları kadrolu imamların 2/3'ü kadardır ve izin hakları yoktur. İzin kullanmak durumunda kalanları maaşları kesilmektedir. İstifa ettirildikten sonra  yeniden görev alana ya da iş bulana kadar herhangi bir işsizlik maaşları da tazminat hakları da yoktur.  Vekaleten görev süresi dolmaya yakın namaz kıldırdığı cemaatten iş istemek zorunda kalan imamlar vardır.

Ankara Milletvekili Koray Aydın Meclis'e sundu!

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı, Ankara Milletvekili Koray Aydın, Fahri Kuran kursu öğreticileri ile vekil imamların özlük haklarının iyileştirilmesi taleplerine ilişkin yazılı soru önergesini Meclis'e sundu. 

HDP'li eski milletvekilinin yargılanması sürüyor! Tutukluluğu devam edecek mi? HDP'li eski milletvekilinin yargılanması sürüyor! Tutukluluğu devam edecek mi?

Kanunda belirtildiği üzere "İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere❞ kurulmuş olan Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolu personelinin yanında vekil imam hatip ve fahri Kur'an kursu öğreticileri istihdam etmektedir. Geçtiğimiz dönem vekil imamların kadroya geçişiyle alakalı bir düzenleme yapılmıştır. Ancak fahri Kur'an kursu öğreticileri için böyle bir çalışma olmamıştır. Kadrolu personel gibi KPSS ve benzeri pek çok şartı karşılayarak istihdam edilen vekil imam ve fahri Kur'an kursu öğreticilerinin maaşları kadrolulara göre çok daha düşüktür. İşsizlik maaşı, sözleşme garantisi, SGK ödemelerinin 30 gün üzerinden olmaması gibi pek çok sıkıntılar mevcuttur. Bu personelin talepleri basında ve kamuoyunda sıkça tartışılmaktadır. Eşit işe eşit maaş ve özlük hakkı talepleri olan bu personel için uzun zamandır bir çözüm üretilememiştir.
Bu bilgiler ışığında;

1. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2023 yılının ilk yarısı için toplam kaç kadrolu, kaç sözleşmeli personeli mevcuttur? Diyanet İşleri Başkanlığında kaç vekil imam ve fahri Kur'an kursu öğreticisi istihdam edilmektedir?

2. 2023'in ikinci yarısı ve 2024 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı kaç personel istihdam etmeyi planlamaktadır? Bunların kaç tanesi imam hatip kaç tanesi Kur'an kursu personeli olarak planlanmaktadır?                                   

3. Vekil imam istihdamı halen sürmekte midir?

4. Vekil imamların ve fahri Kur'an kursu öğreticilerinin saatlik ücretleri ne kadardır? Bu personellerin SGK prim ödemeleri aylık kaç gün üzerinden yatmaktadır?

5. Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin kadroya alınması ya da özlük hakları ile maaşlarının iyileştirilmesi için bir çalışma mevcut mudur?

6. Vekil imam hatip ve fahri Kur'an kursu öğreticileri istihdam edilmesinin sebepleri nelerdir? Neden bu personelin tamamı kadrolu olarak istihdam edilmemektedir?