Een son 2018 yılında yürürlülüğe giren yasa ile, kaçak ve metruk binaların yıkılıp yerine daha güvenli binaların yapılması için çalışma başlatılarak boş arazilere kaçak yapılanmanın önüne geçilmesi için çalışma başlatılmıştı. Mağdurlar, mevcut evlerini yasal hale getiremedikleri için evlerinden olma riskiyle karşı karşıyalar.

MURAT KURUM NE DEMİŞTİ?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı televizyon programında imar barışı hakkında açıklamalarda bulundu. İmar barışının binanın sağlamlığını göstermediğini vurgulayan Kurum, yapı kayıt sorunu ile ilgili şunları söylemişti :

''İstanbul'u kaderine terk edemeyiz. Ehliyetsiz, liyakatsız insanlara ter edemeyiz. Hiçbir yeşil alan yapmayan, hiçbir şekilde konut dönüştürmeden. Çatalca'da valiliğimizle birlikte 1200 kaçak yapı yıktık. İmar barışı çıkarmak gibi gündemimiz yok. İmar barışı demek bina sağlam demek anlamına gelmiyor. Depremde yıkılan konutlar 6.4'ü imar barışına başvurmuş. İma barışındaki sebep, vatandaşımız elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlayamıyordu. O binayı ipotek olarak göstermek zorunda.'' demişti.

MAĞDURLARIN SAYILARI ARTIYOR!

Yapı kayıt mağdurlarının gün geçtikçe sayıları artıyor. Bakanlık tarafından onaylanan belgelerinin iptal edilmesinin ardından, milyonlarca vatandaş kara kışta evsiz kalma sorunu ile karşı karşıya kaldı. 

Küçük köy arazilerinde, çevreye zarar vermeden yaptıkları yapılar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. İmar Barışı'nın iptal edilmesinin ardından milyonlarca vatandaş tepki gösterdi. Yapı kayıt mağduru olan vatandaşların sayısı her gün artıyor. İmar barışı ilanı üzerine aldıkları Bakanlık onaylı yapı kayıt belgeleri iptal edildi. Mağdur vatandaşlar, imar barışının güncellenmesini ve yapı kayıt belgelerinin geri verilmesini talep ediyor.

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...

YAPI KAYIT MAĞDURLARININ HAKLARI GERİ VERİLECEK Mİ?

Yapı Kayıt mağdurlarının sorunlarının çözülmesi için Meclis'e sunulan önergenin ardından, gözler hükümetin vereceği karara çevrilmişti. Ancak siyasilerin açıklama yapmamasıyla, evsiz kalma sorunuyla karşı kaşıya gelen milyonlarca vatandaş tepki gösterdi. Islak imzalı belge alamayan veya belgesi geçerli sayılmayan vatandaşlar, mevcut evlerini yasal hale getiremedikleri için kara kışta evlerinden olma riskiyle karşı karşıyalar. İnsanların hayatlarını doğrudan etkileyen bu konuların büyük bir titizlilikle yerine getirilmelidir. Küçük köy arazilerinde yaptıkları mütevazi yapılar dolayısıyla ağır para ve hapis cezasına maruz bırakılan yapı kayıt mağdurları konunun çözüme kavuşturulması için her gün sosyal medya dan seslerini duyurmaya çalışmaktadır.