Vergisel düzenlemeler de içeren torba yasa, Meclis Genel Kurulunda 6 ve 7 Aralık 2023 tarihlerinde görüşüldükten ve ilk 43 maddesi kabul edildikten sonra, görüşülmesine, bütçe kanunu görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar ara verilmişti.

Bütçe kanununun 25 Aralık 2023 tarihinde kabulünün ardından torba yasanın görüşmelerine 26 ve 27 Aralık 2023 tarihlerinde kaldığı yerden devam edildi. Çok küçük değişiklikler dışında torba yasa kabul edilerek yasalaştı.

Torba yasada yer alan maddelerin birçoğu henüz açıklanmadı. Uzun süredir statü değişikliği talep eden Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan personeller de torba yasadan yararlanarak Genel İdari Hizmetler sınıfına geçmeyi talep ediyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan personeller kamunun üvey evlatları olduklarını söyleyerek bir defaya mahsus statü değişikliği yapılmasını bekliyor. 

Özüpak emekliler adına seslendi: Hakkımızı almaya geliyoruz Özüpak emekliler adına seslendi: Hakkımızı almaya geliyoruz

Çok ağır şartlarda, mobing altında, görev tanımı olmadan çalışmakta olan YHS personelleri görev tanımları olmasını ve eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılmasını istiyor. Çalıştıkları kurumda görev tanımları olmadan çalışan ve birçok işi icra eden yardımcı hizmetler sınıfı personelleri aldıkları eğitime göre statü değişikliği yapılmasını talep ediyor. 

YHS personelleri çalıştıkları ya da çalışmak istedikleri kurumlarda Görevde Yükselme Sınavı açılmaması, açılsa bile mülakat ve derece kademe sorunundan dolayı açılan kadro sayısının yetersizliğinden ötürü kariyerlerinde yükselme imkanı bulamamakta.

Taşeron ve sözleşmeli personele kadro konuları sık sık gündem olurken ve çalışmalar yürütülürken birçok alanda çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin dikkate alınmaması da YHS adı altında çalışanları olumsuz etkilerken iş motivasyonlarını da düşürmekte. 

Torba Yasa ile eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılmasını talep eden yardımcı hizmetler sınfıı personelleri gözünü hükümete çevirdi. Meclis'in açılmasına 2 hafta gibi kısa bir süre kalmışken gündeme gelerek Torba Yasa'dan yararlanmak isteyen yardımcı hizmetler sınıfı personelleri birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONELLERİ NE İSTİYOR?

Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu altında bir araya gelen YHS personelleri, 1 defaya mahsus eğitim durumlarına göre Genel İdari Ve Teknik Hizmetler Sınıflarına Geçiş hakkı taleplerini şu maddelerle açıklıyor: 

  • Tanımsız görevlendirilmenin çeşitli mağduriyetleri de beraberinde getirmesi.
  • Eğitim durumuna tezat personel israfı diyebileceğimiz hali ile bulunduğu kurumunda imajına ters gelen vaziyeti için.
  • 58 yıllık YHS kadrosunun ortaya çıkma gereksinimlerinin ömrünü tamamlaması sebebiyle mensubu bulunan personeli âtıl vaziyete getirdiği için.
  • Kariyer, özlük, mali durumlarının 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu'nda memur görünümleriyle bağdaşmaması için.
  • Görevde Yükselme Sınavlarının kararının bakanlık ile kurumlara bırakılıp, düzensiz ve uzun süre yapılamadığı gibi açılan kadro yetersizliği, kadro derece sorunu ve mülakât engelleriyle gelecek İş hayatında ciddi olumsuzluk yaşanması.