Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, "akika" adı verilir. Akika kurbanı kesmek sünnettir. İbn Abbas’tan (r.a.) rivâyet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Edâhî, 21 [2841]; Nesâî, Akîka, 3 [4219]), bir hadisinde de şöyle buyurmuştur: "Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir." (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]).
Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).
KURBAN BAYRAMI'NDA AKİKA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?
Kurban Bayramı'nda akika kurban kesilebilir, çünkü akika kurbanı için belirli bir gün sınırlaması yoktur. Çocuk doğduktan sonra ilk haftada kesilmesi tavsiye edilir ama daha sonraki zamanlarda da kesilebilir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanın niyeti önemlidir. Eğer niyet “akika” olarak yapılırsa, bu kurban akika kurbanı olur. “Kurban Bayramı kurbanı” yerine geçmez.
Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi?
Kurban, Kur’an-ı Kerim, sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlar hazırlıklarını yapıyor. Bu süreçte merak edilen konulardan biri de Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi sorusu. İşte Diyanet'in cevabı...
Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin kurbanlarını aynı maksat için kesmiş olmaları gerekmez. Ortakların her birinin ibadet niyetiyle katılmış olması kaydıyla bir kısmı udhiyye, diğer bir kısmı ise adak, akîka, nafile kurbanı olarak niyet edebilirler (Kâsânî, Bedâi‘ V, 71).