"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Yaşam Akika kurbanı nedir? Akika kurbanı ne zaman kesilir?

Akika kurbanı nedir? Akika kurbanı ne zaman kesilir?

İslam öncesi dönemde Araplar arasında akîka kurbanı kesmek adetti. Akika kurbanının çocuğun doğumunun yedinci günü kesilmesi müstehaptır. Peki, Akika kurban nedir? Kurban Bayramı'nda akika kesilir mi? Kimler Akika kurbanı kesmekle yükümlüdür? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, "akika" adı verilir. Akika kurbanı kesmek sünnettir. İbn Abbas’tan (r.a.) rivâyet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Edâhî, 21 [2841]; Nesâî, Akîka, 3 [4219]), bir hadisinde de şöyle buyurmuştur: "Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir." (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]).

Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).

KURBAN BAYRAMI'NDA AKİKA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kurban Bayramı'nda akika kurban kesilebilir, çünkü akika kurbanı için belirli bir gün sınırlaması yoktur. Çocuk doğduktan sonra ilk haftada kesilmesi tavsiye edilir ama daha sonraki zamanlarda da kesilebilir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanın niyeti önemlidir. Eğer niyet “akika” olarak yapılırsa, bu kurban akika kurbanı olur. “Kurban Bayramı kurbanı” yerine geçmez.

Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi?

Kurban, Kur’an-ı Kerim, sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlar hazırlıklarını yapıyor. Bu süreçte merak edilen konulardan biri de Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi sorusu. İşte Diyanet'in cevabı...

Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin kurbanlarını aynı maksat için kesmiş olmaları gerekmez. Ortakların her birinin ibadet niyetiyle katılmış olması kaydıyla bir kısmı udhiyye, diğer bir kısmı ise adak, akîka, nafile kurbanı olarak niyet edebilirler (Kâsânî, Bedâi‘ V, 71).