Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyü mezarlığında yetişen ve IUCN tarafından nesli kritik tehlike (CR) altında sınıflandırılan Siirt adaçayı (Salvia Siirtica), dünyanın başka hiçbir yerinde doğal olarak bulunmayan lokal endemik bir bitki türü. Koruma altına alınan bu bitkinin doğal yaşam alanı sadece burası olması sebebiyle korunması büyük önem taşıyor.
Siirt Adaçayı: Dünyada Sadece Sinep Köyünde
Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı "Siirt Adaçayı Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında, bu değerli bitkiyi koparanlara 557 bin 212 lira idari ceza uygulanıyor. Bu ağır yaptırım, türün yok olmaması için atılmış önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.
Sinep köyü sakinleri, Siirt adaçayının hem çiçek açtığı hem de tohum verdiği Mayıs – Temmuz ayları arasında nöbet tutuyor. Köy muhtarı Şaban Koyun, yabancı şahısların mezarlığa girmesini engelleyerek bitkinin zarar görmesini önlemek için köylülerin el birliğiyle çalıştığını belirtti.
Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye'nin zengin bitki çeşitliliği içinde Siirt adaçayının önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
2011’de bilim dünyasına kazandırılan bu türün korunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar ile köy halkının ortak çaba gösterdiğini ifade eden Fidan, türün tıbbi ve aromatik bitki potansiyeline dikkat çekti.
Türkiye’nin Endemik Bitki Hazinesi
81 yaşındaki köy sakini Ahmet Beşir Tatlı, bitkinin ülkeye ve insanlığa fayda sağlaması dileğiyle koruma çalışmalarına destek verdiklerini söyledi. Sinep köyü sakinleri, bitkinin doğal ortamının korunması için kararlı ve sıkı önlemler alıyor.
Türkiye, dünya üzerinde en fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapan ülkeler arasında bulunuyor. Siirt adaçayı da bu zenginliğin nadide bir parçası olarak, korunması gereken doğal bir hazine olarak öne çıkıyor.
Kaynak: AA