"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Yaşam Çalışan annelere doğum izni uzayacak mı? Doğum izni 1 yıl olacak mı?

Çalışan annelere doğum izni uzayacak mı? Doğum izni 1 yıl olacak mı?

'Doğum izni uzayacak mu, ücretli doğum izni ne kadar?' soruları araştırılmaya başlandı. Çalışan annelerin hem çocuk bakımında hem de kariyerlerinde kendilerine zaman ayırabilmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. Peki, doğum izni 2025’te uzayacak mı? Ücretli doğum izni 1 yıl olacak mı?

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de doğurganlık oranlarının 2001’de 2,38 seviyesinden 2023’te 1,51’e gerileyerek nüfus yenilenme eşiği olan 2,1’in altına düşmesi, hükümeti harekete geçirdi. Çalışan annelerin hem iş hayatında aktif kalmasını hem de çocuk bakımına daha fazla zaman ayırmasını sağlamak amacıyla doğum izni sürelerinde köklü değişiklikler gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “en az 3 çocuk” çağrıları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın teşvik politikaları doğrultusunda, ücretli doğum izninin mevcut 16 haftadan 1 yıla çıkarılması ve ücretsiz iznin 1,5 yıla uzatılması için taslak çalışma hazırlandı. Peki, doğum izni 2025’te uzayacak mı? Ücretli doğum izni 1 yıl olacak mı?

DOĞUM İZNİ 2025’TE UZAYACAK MI, NE ZAMAN UZAYACAK?

Türkiye’de mevcut düzenlemeye göre, çalışan anneler doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (4 ay) ücretli doğum izni kullanıyor. Çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz vb.) doğum öncesi izin 10 haftaya çıkıyor. Ayrıca, kamu çalışanları 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları ise 6 aya kadar ücretsiz doğum izni hakkına sahip. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre düşen doğurganlık oranları, hükümeti daha kapsamlı teşvik politikalarına yöneltti.

2024 ve 2025’te yapılan Nüfus Politikaları Kurulu toplantılarında, ücretli doğum izninin 1 yıla çıkarılması ve ücretsiz iznin 1,5 yıla uzatılması için taslak çalışma hazırlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu’nda, “Doğum izni sürelerini artırmak ve işçi-memur arasındaki farkları gidermek için çalışmalara başladık” açıklamasını yaptı.

ÇALIŞAN ANNELERE 1 YIL ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ücretli doğum izninin 1 yıla çıkarılmasına yönelik taslak, 2025 Nisan’ında kamuoyuyla paylaşıldı. Bu düzenleme TBMM’ye sunulmak üzere hazırlanıyor ve onaylanmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Ancak, düzenlemenin kesin yürürlük tarihi henüz netleşmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taslağın 2025 yılı içinde yasalaşmasını hedefliyor, ancak ekonomik etkiler ve özel sektördeki uygulanabilirlik tartışmaları nedeniyle süreç uzayabilir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ocak 2025’teki Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında, “Doğum izinlerinin artırılması, doğum yardımları, esnek çalışma modelleri ve ücretsiz kreş hizmetleri gibi adımlar atacağız” diyerek düzenlemenin kapsamını vurguladı. Bu açıklamalar, düzenlemenin 2025’in ikinci yarısında hayata geçebileceğine işaret ediyor, ancak resmi bir takvim açıklanmadı.