"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,8944 %0.05
36,6612 %0.09
3.565.154 %1.514
3.008,88 -1,22
Ara
İşçi Haber Yaşam Çobanlıktan NASA’ya: Einstein’a meydan okuyan Türk bilim insanı Hüseyin Yılmaz kimdir?

Çobanlıktan NASA’ya: Einstein’a meydan okuyan Türk bilim insanı Hüseyin Yılmaz kimdir?

Denizli’nin bir köyünde başlayan hayat yolculuğu, MIT ve NASA’ya uzandı. Hüseyin Yılmaz, Einstein’ın hatasını bulan adam olarak tarihe geçti.

1926 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde dünyaya gelen Hüseyin Yılmaz, küçük yaşlarda hayata zorlu şartlarla başladı. Eğitim imkanından mahrum kalan Yılmaz, ailesinin geçimine destek olmak için çobanlık yaptı. Ancak hayatı, bir hayırseverin desteğiyle yön değiştirdi. Denizli Lisesi’ne kaydolan Yılmaz, kısa sürede zekâsı ve azmiyle fark edildi ve başarılarla dolu bir yolculuğa başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Hüseyin Yılmaz, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün referansıyla dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) yüksek lisans yaptı. Burada profesörlük unvanına kadar yükselen Yılmaz, daha sonra NASA’da önemli araştırmalar gerçekleştirdi.

1926’da Denizli’nin Acıpayam Kasabası’nın Yumrutaş köyünde yoksul bir ailede açan Hüseyin Yılmaz’ı çetin bir hayat mücadelesi bekliyordu. Dört yaşındayken annesini kaybetti.

EİNSTEİN'İN TEORİSİNDEKİ EKSİKLİKLERİ BULDU

Bilim dünyasında en çok yankı uyandıran çalışması ise Einstein’ın fonksiyon teorisindeki eksiklikleri ortaya koyması oldu. Yılmaz, tespit ettiği eksikleri Einstein’a yazdığı bir mektupla iletmek istese de mektup ulaşmadan önce Einstein hayatını kaybetti. Bu buluş, bilim camiasında büyük tartışmalara yol açtı ve Yılmaz’ın kütleçekim teorisi literatüre geçti.

Hüseyin Yılmaz’ın çalışmaları sadece fizik alanıyla sınırlı değildi. İnsanların renk algısını çözmeye yönelik buluşları, bilim dünyasına önemli katkılar sağladı. Küçük bir köydeki çobanlıktan dünya çapında bir bilim insanı olmaya uzanan bu yolculuk, azmin ve bilime adanmışlığın bir sembolü haline geldi.

2013 yılında hayata veda eden Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, geride kütleçekim teorisi gibi çığır açıcı çalışmalar ve ilham veren bir hayat hikâyesi bıraktı. Onun yaşamı, hiçbir engelin azim ve kararlılığın önünde duramayacağını kanıtlayan bir örnek olarak tarihe geçti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *