"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5023 %0.04
43,9446 %0.09
4.067,93 % -0,91
3.641.333 %-0.297
İşçi Haber Yaşam Kadir Gecesi ne zaman? 2025 Kadir Gecesi tarihi Diyanet tarafından duyuruldu

Kadir Gecesi ne zaman? 2025 Kadir Gecesi tarihi Diyanet tarafından duyuruldu

İslam’da, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” olarak kabul ediliyor. Sahabeler, Peygamber Efendimizin ramazanın son 10 günü, son 7 günü ve 26. geceyi 27. güne bağlayan gecenin Kadir Gecesi olduğuna dair işaretler verdiğini rivayet etmişler.

Okunma Süresi: 3 dk

İslam inancında büyük bir öneme sahip olan Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve dua, ibadet ile tövbelerin kabul edildiğine inanılan mübarek bir gecedir. Bu yıl, Ramazan ayının 27. gecesine denk gelen Kadir Gecesi, 26 Mart 2025 Salı gecesi idrak edilecek.

Kadir Gecesi’nin Önemi ve Fazileti

Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece olan Kadir Gecesi, şu ayetlerle anlatılmaktadır:

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Suresi, 97:1-5)

Bu gece, manevi anlamda büyük bir fırsat olarak görülür ve Müslümanlar, günahlarının affedilmesi için dua eder, ibadetlerini artırır.

Kadir Gecesi Hangi Gün? Farklı Rivayetler

İslam alimleri ve sahabeler, Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının son on gününde aranması gerektiğini belirtmişlerdir. Resûlullah (s.a.s.), bu mübarek geceyi ihya etmenin önemine dikkat çekmiş ve özellikle Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde aramak gerektiğini vurgulamıştır (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 3 [2017]; Müslim, Sıyâm, 207 [1165]).

Bununla birlikte, sahabelerden Ubey b. Ka’b (r.a.), Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın 27. gecesi olduğunu ifade etmiş ve bu gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlarının gözü almayacak şekilde doğduğunu belirtmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179 [762]). Aynı şekilde, Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27 [4808]) buyurarak bu geceyi ibadetle ihya etmemizi tavsiye etmiştir.

Kadir Gecesi’nde Hangi İbadetler Yapılır?

Kadir Gecesi, Müslümanlar için ibadet ve dua ile geçirilmesi gereken özel bir gecedir. Bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek için şu ibadetler yapılabilir:

Kur’an-ı Kerim Okumak: Kadir Gecesi, Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gece olduğu için bu gece Kur’an okumak büyük önem taşır.

Namaz Kılmak: Nafile namazlar kılınarak bu mübarek gecenin feyzinden istifade edilebilir.

Dua ve Tövbe Etmek: Allah’tan af ve mağfiret dilemek, bu gecenin en önemli ibadetlerinden biridir.

Sadaka Vermek: İhtiyaç sahiplerine yardım ederek sevap kazanmak mümkündür.

Tesbih ve Zikir Çekmek: Peygamber Efendimizin (s.a.s.), Kadir Gecesi’nde “Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” duasını okumayı tavsiye ettiği rivayet edilir (Tirmizî, Deavât, 85 [3513]).

Kadir Gecesi’nin Faziletlerinden Nasıl Faydalanılır?

Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmediği için Ramazan’ın son on gününü ibadetle geçirmek önerilir. Hadislerde, bu mübarek gecenin ibadetle geçirildiğinde geçmiş günahların bağışlanacağı bildirilmiştir (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 2 [2015-2016]; Müslim, Sıyâm, 205-206 [1165]).

Müslümanlar için büyük bir manevi fırsat olan Kadir Gecesi’nde, duaların kabul edildiğine inanılır ve bu geceyi ibadetle geçirmek büyük bir sevap kaynağı olarak görülür.