Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber güneş kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Özellikle bu aylarda güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. 

Uzmanların verdiği bilgilere göre güneş ışınları vücudumuzda D vitamini gereksinimini giderdiği için oldukça önemlidir. Ancak güneş ışınları her ne kadar insan vücuduna ve cilde yarar sağlasa da bu ışınlara uzun süre maruz kalmak cilt probremleri başta olmak üzere pek çok soruna davetiye çıkarır.

Peki bu güneş ışınlarının zararları nedir ve bu ultraviyole ışınlarından nasıl korunabiliriz?

En büyük zararı yanık oluşumu

Güneş yanıkları, güneşin zararları ışınlarının oluşturduğu sorunların başında geliyor. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak yanıkları oluşturur. 

Güneş yanığının ne kadar sürede meydana geleceği ve cildi hangi seviyede etkileyeceği cilt tipine, maruz kalınan güneş ışınlarının şiddetine ve ne kadar süreyle güneş ışığına maruz kalındığına göre değişmektedir. 

Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin

Güneş yanıkları bazı ciltlerde kalıcı bir etki bırakabilir. Özellikle açık cilt rengine sahip kişiler daha hassas oldukları için güneşten daha fazla etkilenir. 

"Kırışık oluşumu"

Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan ciltte kırışıklık ve yaşlanma daha fazla görülüyor. Bir de sarkmalara yol açan ultraviyole ışınlarından korunmanın en etkili yolu güneş kremi sürmek.

"Ciltte lekelenme çok fazla"

Güneş ışınlarının zararlarından bir diğeri ise lekelenme olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yüz bölgesinde oluşan bu lekeleri ve çilleri önlemek için yüksek faktörlü güneş kremi sürülmesi gerekir. 

"Katarakt oluşumunu önlemek için.."

Güneş ışınlarına direkt maruz kalınacağı durumlarda şapka ve güneş gözlüğü kullanımı oldukça önemlidir. Eğer güneş gözlüğü ve şapka kullanımını ihmal edersek göz lensinde hasar oluşumu olabilir. Bu durum ise katarakta sebep olur.

Güneş ışınlarından korunma yöntemleri nelerdir?

- Güneş ışınlarının en etkili olduğu öğle saatlerinde güneşe çıkılmamalıdır.

- Güneşe çıkmaya mecbur kaldığımız durumlarda ise çıkmadan 30 dakika önce yüksek faktörlü güneş kremi sürülmelidir.

- Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

- Denize ya da havuza girilen durumlarda ise güneş kremi iki saatte bir yenilenmelidir.