Türkiye'nin 31 Mart'ta sandıklara gittiği yerel seçimlerin ardından Yeniden Refah Partisi'nden gelen çelişkili açıklamalar tartışma yarattı. Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Altınöz ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç'ın erken seçim hakkındaki birbirine zıt sözleri gündeme oturdu.

YRP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Altınöz en hızlı şekilde erken seçim çağrısı yaparken, YRP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç erken seçimi konuşmanın gereksiz olduğunu söyledi. Ard arda gelen çelişkili açıklamalar vatandaşları hayrete düşürdü.

YRP il binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Altınöz, “Türkiye'nin erken seçim mecburiyeti vardır. Çünkü mutfakta yangın var. İnsanların cebinde para kalmamış, esnaf iş yerini kapatıyor. Sonuç itibariyle erken seçim kaçınılmaz” dedi.

Açıklamasında sıkça erken seçime girilmesi gerektiği vurgusu yapan Altınöz, geçim sıkıntısını öne sürdü. 

"YARIN ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ"

Mehmet Altınöz'ün konuşmasından öne çıkanlar şu şekildeydi:

Sivil anayasa konusunda elbette genel merkezimizin yapmış olduğu çalışmalar mevcuttur. Bunları kamuoyuyla ve gerekse hükümetimizin temsilcileriyle paylaşmaya hazırız. Erken seçim konusunu dün akşam katılmış olduğum bir programda dile getirdim. Çünkü bu sonuç bir erken seçim sonucudur. Diyeceksiniz ki 14 Mayıs'ta seçim yapıldı bu kadar hızlı da erken seçim olur mu? Olur. Çünkü sahada yapmış olduğumuz seçim kampanyasında karşılaştığımız husus, insanların geçinememesiydi. Açlık sınırının altında yaşayan yüzde 56, yoksulluk sınırının altında yaşan yüzde 90’ı bulunan bir memlekette yaşıyoruz. İnsanlarımız şu anda maalesef geçinemez durumda. 10 bin lira emekli maaşıyla yaşayan 10 milyonun üstünde emeklimiz var.

İnanın bu süreçte en çok emeklilerin geçim sıkıntısını görmüş olduk. İnsanlar dediler ki ‘Ben köye yerleşeceğim, ben gideceğim. Köydeki evime gitmek zorundayım çünkü geçinemiyorum. Bu yaşta oğluma, kızıma avucumu açtım, elimi açtım. Kendi evimden çıkıp onlarla birlikte yaşamak zorunda kaldım’ diyen emekliler var. Türkiye'nin şartlarını örnek olarak vermek gerekirse özellikle de 2009 yılında tedavüle giren 200 liradan yola çıkmak durumundayız. Bakın şu 200 lira, şu anda Türkiye Cumhuriyeti devletinin basmış olduğu en büyük para birimi. 2009 yılında piyasaya sürüldüğü zaman bu para 135 dolar alıyordu. Şu anda kaç dolar alıyor? 6 dolar. 129 dolar buharlaşmış. Türkiye'nin beka meselesi budur değerli arkadaşlar. Türkiye'de hükümetimiz devamlı vatandaşımızın önüne çeşitli beka meseleleri sürüyor, bunların bir kısmı doğru olabilir ama esas beka meselesi budur. Erken seçim neden olacak? Erken seçim işte bu 200 liradan dolayı olacak. Çünkü ekonomi yönetilemiyor.

Türkiye şu anda Bangladeş şartlarında yaşıyor. Hatta bazı yerlerde de Somali şartlarında yaşıyor. Bunları bilerek anlatıyoruz. Türkiye'nin erken seçim mecburiyeti vardır. Erken seçime giderken de elbette halkımız bizi şu anda üçüncü parti konumuna getirdi. Biz de üçüncü parti konumuna gelmiş bir partinin yöneticileri ve bu partinin sorumluluk sahibi olan insanları olarak bu iradeyi ortaya koymak zorundayız. Vatandaşımızın bize vermiş olduğu oyların karşılığını, bize gösterilen teveccühü onların bize vermiş olduğu yetkiyi parlamentoda kullanmak durumundayız. Erken seçim olacağı an itibariyle en hızlı bir şekilde bunu isteyen parti biz olacağız. Çünkü mutfakta yangın var. İnsanların cebinde para kalmamış esnaf iş yerini kapatıyor. Sonuç itibariyle erken seçim kaçınılmaz. Derhal bizim iktidara gelmemiz lazım. Saniye geçirmeden. Erken seçim ne zaman, yarın. Yarın erken seçim istiyoruz.

"TÜRKİYE ERKEN SEÇİMİ KONUŞMAMALI"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç ise, MYK toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu. Sözlerine Beşiktaş'taki faciada ölenlere rahmet, yaralılara şifalar dileyerek başlayan Kılıç, devamında toplantıda yapılan seçim değerlendirmelerini paylaştı.

Partisinin kuruluşunun 5. yılında girdikleri ilk yerel seçimde "yüzde 6,98 oy oranıyla 3. sırada" yer almasının mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Kılıç, bu başarıda katkısı olan herkese teşekkür etti.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıç, bir soru üzerine, bugün erken seçimi konuşmak için çok erken olduğunu ve erken seçimi konuşmanın gereksiz olduğunu söyledi. İktidarın 2 yıldır çok fazla seçime odaklandığını ifade eden Kılıç, vatandaşların beklentisinin farklı yönde olduğunu dile getirdi. Kılıç, "Türkiye'nin erken seçimi değil, ekonomiyi konuşmalı" dedi.

Editör: Yudum Özel