Birçoğumuz için sinemayla tanışmanın ilk ayağı Yeşilçam sineması olmuştur. Yediden yetmişe hepimizin hafizalarına, kalplerine kazınan bu filmleri çok azımız denk geldiğimizde izlemeden geçiyoruzdur. 

Hababam Sınıfı, Gülen Gözler gibi filmlerle bol bol kahkaha atıp eğlenmiş, Canım Kardeşim, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerle üzülmüş ve Sevmek Zamanı gibi filmlerle aşkın ne olduğunu sorgulayıp uzun uzun düşünmüşüzdür. Yeşilçam'ın bu kusursuz, göz dolduran filmlerini hepimiz biliriz ancak o dönemlerde birçok farklı türde de denemeler yapılmış ancak başarısız olunmuştur. 

Yeşilçam sineması hepimizin bilidiği başarılı filmler dışında uzun yıllar denediği ancak başarısız denemeler olarak kalan bilimkurgu filmlerini de bir dönem fazlasıyla piyasaya sunmuştur. Bu bilimkurgu filmlerinin başarısız olmasının birçok sebebi vardı. 

Bilimkurgu filmlerinin başarısız olmasının en büyük sebebi her anlamda çağın çok gerisinde kalmasıydı. Diyalogların bayatlığı, kostümlerin yetersizliği, oyunculukların gülünç olması her anlamda filmin değerini düşürse de bir diğer sebep de ekonomik olarak yeteri kadar güçlü olunmamasıydı. 

Aklın sınırlarını zorlayan, saykodeli sahneleriyle zihnimize durgunluk veren bu filmleri sizler için derledik. 

Drakula İstanbul'da (1953)

Mehmet Muhtar imzalı 1953 yapım bilimkurgu filmi orijinal hikayenin Türkçe versiyonudur. 

İstanbul'da yaşayan Azmi isimli bir avukat Romanya'da yaşayan Drakula isimli kont için çalışmaktadır. Azmi sayesinde İstanbul'da birçok mülkün sahibi olan Drakula İstanbul'a taşınmaya karar verir. Voyvoda'nın soyundan gelen bir vampir olan Drakula'nın İstanbul'a gelmesiyle vampir kimliği açığa çıkmak üzeredir. 

Kilink Uçan Adama Karşı (1967)

Anadoluda büyük hasılat yapıp devam filmleri çekilen Klink serisinin yönetmen koltuğunda Yılmaz Atadeniz oturmaktadır. 

Kilink İstanbul'da filminin devam filmidir. Bu filmde süper kahramanlarımızdan biri olan Uçan Adam ile karşı karşıya gelen Kilink'i zor zamanlar beklemektedir. 

Fahrenheit 451: Her dönemde gerçekleşebilecek bir distopya Fahrenheit 451: Her dönemde gerçekleşebilecek bir distopya

Turist Ömer Uzay Yolunda (1973)

Uzayda yolculuğa çıkan Star Trek ekibi yakınlarda bir gezegene iniş yaparlar ancak gezegende bir tehdit algılarlar. Bu gezegende Doktor Krater ve asisanı Nancy ile karşılan mürettebat deney yapmak isterler ancak kobay olarak bir insana ihtiyaç duyarlar ve seçilen kişi de Turist Ömerdir. 

Betmen Yarasa Adam (1973)

Batman ve sadık yoldaşı Robin'in yeşilçam maceraları elbetteki kaçınılmazdı. Süper ikilimiz bir yandan kötülerle mücadele ediyor bir yandan da aralarındaki farkları anlamaya başlıyorlar.

Şeytan (1974)

Gül adında küçük bir kızın içine şeytan kaçıyor ve ailesi geleneksel dini yöntemlerle başvurup çözüm arıyorlar. Bu doğaüstü olaydan kurtulmaya çalışan aile orijinal yapımın Türkçe versiyonu. 

Sevimli Frankeştayn (1975)

Dedesinden kalma bir tıp kitabı bulan Timur hayırlı bir işe sebep olmak için bir ölüyü dilirtmeye karar verir ancak ortaya bir canavar çıkar. Hatasını düzeltmek isteyen Timur'un büyük bir mücadele vermesi gerekir. 

Badi (1984)

E.T.'nin başarısının ardından elbette bir Türk yapım hali olmalıydı. Şerif Gören imzalı Badi filmi orijinal hikayeyi örnek alarak Badi adındaki korkunç tasarımıyla dikkat çeken uzaylımızı konu ediniyor. 

Binbaşı Tayfun (1968)

Marvel çizgi romanlarının yenilmez kahramanı Kaptan Amerika'nın uyarlaması olarak karşımıza çıkan Binbaşı Tayfun efektlerinin kötülüğü ve diyalogların absürtlüğüyle akıllara durgunluk veriyor. Başrollerini Behçet Nacar ve Erol Taş'ın paylaştığı filmin yöntmen koltuğunda Tolga Ziyal oturuyor.

Editör: Nursena Yağız