Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerin 57 yıldır statü değişikliği bekliyor. Çalıştıkları yerlerde büyük haksızlıklara sebep olan YHS statüsnün kaldırılmasını isteyen mağdurlar, genel idari hizmetler ve teknik hizmetler sınıfına geçmek istiyor. Peki, Meclis'e taşınan yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması konusunda, vatandaşlara Meclis'ten ne yanıt gelecek?

Mübaşirlere verilmişti. YHS'de çalışan diğer memurlar da istiyor - Gazete  Memur

AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen'den'in Daha önce yapmış olduğu açıklamaların ardından YHS personelleri statü değişikliğini beklemeye başladı. Özmen şunları kaydetmişti:

Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor

Hükümet tarafından konunun nçözüme kavuşturulmamsının ardından TEÇ-SEN - Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Türkiye genelinde 81 ilde grev yaparak iş bırakacaklarını duyurmasının ardından, bütün personeller harekete geçti.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONELLERİN ÇIĞLIĞI - Haber Alternatif

TEÇ-SEN yapmış olduğu açıklamada, 23 kasımda 81 ilde grev yapacaklarını ve YHS'nin çağ dışı olduğunu belirtti.

Çoğunluğu ön lisans hatta lisans ve yüksek lisans mezunlarına vurgu yapan sendika açıklamalarına devam ederek:

''YHS Çağ Dışıdır ve Bir An Önce Kaldırılmalıdır!  Emeğe saygı ve alın terinin kutsallığına inanıyorsak, miadı dolmuş YHS, tarihin tozlu raflarında yerini almalıdır. Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrosunda olmak bir kader değildir. Bu personelin emekli olana kadar aynı şartlarda çalışması liyakat ve kariyer ilkesine aykırıdır.

Kamudaki Yardımcı Hizmetler Personeli Bir Üst Kademeye Geçmek İstiyor -  Memurlar.Net

YHS personelinin en düşük eğitim seviyesi lise-meslek lisesi düzeyindedir. Çoğunluğu ön lisans hatta lisans ve yüksek lisans mezunudur. Yalnızca "hizmetli" statüsündeki işleri değil, Memur-Teknisyen-Tekniker unvanlı personelin yaptığı işleri de yapmaktadırlar.  Bu personelin fiilen görev yaptıkları ve öğrenim durumları itibariyle hak ettikleri Genel İdare Hizmetler veya Teknik Hizmetler Sınıfına geçişleri sağlanmalıdır.  Yardımcı hizmetler Sınıfına yüklenen görevler artık taşeron işçiler tarafından yerine getirilmektedir. Miadı dolan YHS kaldırılmalıdır. Personel öğrenim durumlarına uygun memur kadrolarına geçirilmelidir.'' şeklinde TEÇ-SEN tarafından açıklama yapılmıştı.

TEÇ-SEN - Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (@tecsen) / X

Uzun zamandır, birçok partinin milletvekilinin konuyu Meclis'e taşıp çözüm önergesi sunmasına rağmen, hükümet tarafından konuya ilişkin çalışma başlatılmadı. Başta Ak Parti olmak üzere diğer partilerin söz verip, konunun ötelenmesi, mağdurların tepkilerine sebep oldu. Peki vatandaşlara Meclis'ten ne yanıt gelecek?

YHS MECLİS'E SUNULDU!MÜJDELİ HABER GELMEYECEK Mİ?

YHS personellerine statü değişikliği konusu Meclis'e sunuldu. Hükümet tarafından veerilen bilgilendirmede, 

Meclis ne zaman açılacak? (28. dönem TBMM yasama tarihi) - Son Dakika  Türkiye Haberleri | NTV Haber

''Teklifte, mevcut yardımcı hizmetler sınıfındaki kamu görevlilerinin genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı veya öğrenim durumlarına uygun olarak ihraz ettikleri diğer hizmet sınıflarında istihdam edilmeleri ve yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması öngörülmektedir.'' şeklinde açıklamalar yapılmasının ardından artık gözler Meclis'ten gelecek karara çevrildi.

YHS PERSONELLEERİNİNE TALEP EDİYOR!

Yardımcı Hizmetler Sınıfı 1965 Yılında dönemin şartlarının gerekliliklerine göre Kamu Kurum ve Kuruluşlarında o dönemki temel eğitim seviyesinin yeterli görülüp o dönem için liyakat gerektirmeyen işlerin yürütülmesi amacıyla personel istihdam edildiği D.M.K 36. Maddesinde düzenlenmiş bir sınıftır. 

Sınıflar kalabalık, temizlik personeli yok: Böyle giderse okullar kapanır

Geçen yıllar içerisinde kurumların ortaya çıkan gereksinimlerini en az lise taban sayılarak önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezuniyetine sahip insanların (KPSS/EKPSS) sınavlarından başarı göstererek atandığı ayrıca şehit ailelerinin, gazilerimizin istihdam edildiği ve 2828 sayılı kanuna göre devletimizin yetiştirme yurtlarında büyüyen kimsesiz çocukların istihdam edildiği bir sınıf halini alan konu ile ilgili vatandaşlar, mağduriyetin hükümet tarafından, titizlilikle çözülmesini istiyor.

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılsın' çağrısı - Habervakti, son dakika  haber, haber, güncel haberler, gazeteler

Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda çalışanlar, sorumluluklarını üstlendikleri ve görevlerini yaptıkları kadroların karşılığı olan Eğitim durumlarına göre bir üst kadroya Genel İdari Hizmetler ve Teknik Hizmetler sınıflarına geçirilmesi ile kamu kurumlarında iş barışı sağlanarak, çalışanların motivasyonunun artacağına inanıyor.

Kamunun Üvey Evlatları Yardımcı Hizmetler Sınıfı

Yardımcı Hizmetler Sınıfında Çalışan "Hizmetli Memurlar" kurumlarda temizlik ihtiyacının kadrolu ve sürekli İşçiler eliyle görülmesi sebebiyle görevlendirme ile masabaşı görev yapmaktadır. Görev Olarak "Genel İdare Hizmet Sınıfının" işlerini yapan kamu personellerini Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrosunda tutulması, hem mali hem de  özlük hakkı açısından çok büyük mağduriyetlere sebep olmakta ve kurumlardaki amirler tarafından mobing unsuru olarak kullanılmaktadır.

İstanbul'da Okullarda Temizlik Alarmı - Memurlar.Net

YHS (YARDIMCI HİZMETLE SINIFI) NEDİR?

YHS, Yardımcı Hizmetler Sınıfıdır, memurluğun en alt basamağıdır, memur sınıfında değillerdir, verilen her görevi " Temizlik, garsonluk, getir götür işleri, hastanede ise hastabakıcılık vb." yapmaktadırlar. 657 sayılı kanuna tabidirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesine göre;

İstanbul MEM'den Temizlik Personeli Yazısı - Memurlar.Net

Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.