Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan 458 bin 615 sözleşmeli personel, memuriyet kadrosuna geçmek için talepte bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında uzun süredir çalışan vatandaşlar, emeklerinin karşılığını görmek istiyor. Yardımcı hizmetler sınıfı (YHS) olarak adlandırılan bu personel, ekonomik zorluklar yaşadıkları için memuriyet kadrosu verilmesini bekliyor. Ayrıca kendilerine görevde yükselme sınavı açılmasını ve statü değişikliği yapılmasını istiyor.

Bu konuda yalnız kaldıklarını düşünen YHS personelleri, sosyal medya platformları aracılığıyla seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. Üniversite mezunu olanların da bulunduğu bu yardımcı hizmetler sınıfı personelleri, hükümetin kendilerine hak ettiği değeri vermediğini düşünüyor.

750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor! 750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor!

Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) personelleri ne talep ediyor?

YHS personeli, üniversite mezunu olmalarına karşın statü değişikliği talep ediyorlar. Peki, bu talebin arkasında neler yatıyor, hükümetten ne bekliyorlar?

Bu personel grubu, Görevde Yükselme Sınavı'nın yapılmamasından ve kadro tahsisinin yetersiz olmasından şikayetçi. 458 bin 615 kişi, memuriyet kadrosu almak için uzun zamandır bekliyor. Çalıştıkları kurumlarda daha düşük maaş alıyorlar ve bu da hem memuriyet kadrosu istemelerine hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenmelerine neden oluyor. Ayrıca görev yaptıkları yerlerde iş tanımları net değil.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Yardımcı Hizmetler Sınıfı için ek gösterge belirlenmemesi de adaletsiz bir durum yaratıyor. Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği, benzer görevleri yapan farklı unvanlı memurlar arasındaki maaş farkının ortadan kaldırılması gerekiyor.

Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) nedir?

Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS), devlet kurumlarında ana hizmetlere destek veren personeli tanımlayan bir kavramdır. YHS'ye dahil olanlar, memur sınıfında değil, yardımcı hizmetler sınıfında yer alırlar. Bu nedenle, memurlara tanınan haklardan yararlanamazlar. YHS'ye dahil olanların görevleri, kurumdan kuruma değişmekle birlikte, lise, ön lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu, mesleğini ve sanatını ileri düzeyde yapan, teknisyen yardımcısı, aşçı, kaloriferci, terzi, berber, garson, bahçıvan, matbaacı, dağıtıcı, hizmetli gibi işlerdir. YHS'ye dahil olanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidirler. Bu kanunun 36. maddesi, yardımcı hizmetler sınıfının tanımını ve görevlerini belirlemiştir.