İmar alanında kökleşen sorunlara getirdikleri çözümleri paylaşan Başkan Çakın, kentin dört bir yanında yürütülen birbirinden özel projeleri de paylaştı.

Atatürk Mahallesi’nden Kemalöz Mahallesi’ne kadar birçok noktada yaşanan ve bazıları yirmi yılı aşan imar sorunları yeni dönemle birlikte tarihe karıştı. Belirli bölgelerde yapılaşmaya engel olan hava mania planı ile Kemalöz Mahallesi’nde 21 yıldır yaşanan imar sorununa değinen Çakın, Yunus Emre Kooperatifi, SSK Evleri ve 2. Etap Kentsel Dönüşüm gibi konulara yönelik atılan adımları anlatarak; imarda yeni bir dönemin hayata geçirildiğini kaydetti.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN KOLLAR SIVANDI

“Şehrimizin gelişimine paralel olarak imar planlarımızı yaparken, bir taraftan da geçmişten bugüne süregelen ve vatandaşlarımızın sıkıntı yaşadığı konularda elimizi taşın altına koyuyoruz.” diyen Başkan Çakın, “Elbette ki boş bir yeri planlamak, orayı yaşanılabilir bir hale getirmek son derece kolaydır. Ama geçmişte yapılmış planların, bu planlar öncesinde gerçekleşen çarpık yapılaşmaların ve altyapı problemleri gibi sıkıntılı durumların yaşandığı bölgelerde uygulama yapmak oldukça meşakkatlidir.” dedi.

HAVA MANİA PLANINDA İSTENEN REVİZE GELDİ

Uzun yıllardır uygulamada olan Uşak Havaalanı Mania Planı kapsamında imarda hakları daha fazla olmasına rağmen kullanamayan vatandaşlar için müjde Başkan Çakın’dan geldi. Belediyeye ait yeni hizmet binasının yer aldığı kentsel dönüşüm bölgesinde, Kalfa Korusu’nda, kentin kuzey bölgelerinde ve Şekerevleri’nde uçuş güvenliği nedeniyle uygulanan ve kat sınırlaması bulunan plan, 2019 yerel seçimleri sonrasında başlatılan çalışmayla değiştirildi.

Mevcut plan nedeniyle yapıların imar planındaki yüksekliklerden daha düşük bırakıldığını kaydeden Çakın, “Örnek verirsek bizim 5 kat veya 15 metre belirlediğimiz imar hakkı; uçuşların geçtiği güzergahlar nedeniyle 7 metreye düşürülmüş oluyordu. Vatandaşlarımız bu bölgelerde sorun yaşıyordu. Bu durum yeni yatırımlarda ve mevcuttaki binaların yenilenmesinde engel oluşturuyordu.” dedi.

YAPILAŞMA DURMUŞTU; ŞİMDİ ÇÖZÜME KAVUŞTU

Sivil Havacılık tarafından, 2016 yılında bölge ile ilgili genel bir hava mania planı istendiğini ancak o günden bu yana yapılamadığını ve bölgelerde neredeyse bir çivi dahi çakılamadığını aktaran Çakın, “Biz yaklaşık 3 sene boyunca gerek milletvekillerimizle, gerekse bakanlığımızla birlikte bu işin sonuca ulaşması için çalıştık. Onaylanan hava mania planımızla birlikte vatandaşlarımız belediyemizce belirlenen haklarını geri almış oldu. Vatandaşlarımız imar durumuyla ilgili bilgi almak için belediyemize gelebilir.” diye konuştu. Buna göre ilgili bölgelerde yenilemenin ve dönüşümün önü açılmış oldu.

21 YILLIK 18. MADDE SORUNU UZLAŞI KÜLTÜRÜYLE ÇÖZÜLDÜ

Başkan Çakın, Kemalöz Mahallesi’nde bulunan ve 9. imar bölgesi olarak bilinen 24,5 hektarlık alanda 2001 yılından bu yana süregelen sorunun da çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Çakın, “Bu bölgede 2001 yılında belediye tarafından İmar Kanunu’nun 18. Maddesi’ne göre uygulama yapılıyor ve meclisten geçiyor. Fakat kendisinin de alanda yeri olan ve uygulama sonrası farklı noktalardan yer verilen Kızılay bir itirazda bulunuyor ve dava açıyor. Durum, 2001 yılında davaya konu oluyor fakat mahkeme kararını 2019 yılında veriyor. Çeşitli süreçleri barındıran tam 18 yıl. Ve sonunda Kızılay’ın başvurusu dolayısıyla yapılan imar uygulaması iptal ediliyor. İptal edilmesi demekse, kök parsellere yani en başa geri dönün ve yeniden plan yapın anlamına geliyor.” dedi.

8 İlde "Mahzen-30" operasyonu: "Odacılar" organize suç örgütü çökertildi 8 İlde "Mahzen-30" operasyonu: "Odacılar" organize suç örgütü çökertildi

GERİYE DÖNÜŞ FİİLİ OLARAK İMKANSIZDI; KARŞILIKLI İŞ BİRLİĞİ KONUYU ÇÖZDÜ

Bu 18 yıllık süreçte yapılan imar uygulamasına göre altyapı çalışmalarının gerçekleştirildiğini, 617 parselden 611 tanesinin yapı ruhsatı aldığını ve çok sayıda da binanın inşa edildiğini kaydeden Başkan Çakın, “Hatta seneler içerisinde tapuda alım satımlar da yapılıyor. Bu nedenle imar uygulamasının iptal edilerek yeniden hazırlanması vatandaşların mağduriyetine sebep olacak bir durum. Bir gün bir bakıyorsunuz; tapunuzda başkaları ortak, oturduğunuz yer değişiyor ve artık size ait olmuyor. Bu noktada uygulamadan geri dönmek fiili olarak imkansız bir hale gelmiş oluyor.” ifadelerine yer verdi.

2019 itibariyle bu konuda da yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini paylaşan Başkan Çakın, karşılıklı uzlaşının çözüm için en değerli yol olduğunu düşündüklerini vurguladı. Kızılay ile bir uzlaşma protokolü hazırlandığını ve imzalandığını kaydeden Çakın şöyle devam etti: “Protokol ile artık imar mevzuatına uygun tüm işlemlerin devam edebilmesi için süreç halkımızın menfaati doğrultusunda sonuçlanmış oldu ve mağduriyetleri bu şekilde gidermiş olduk. Protokol kapsamındaki işlemlerin tamamlanmasıyla hemşehrilerimizin tapusundaki şerhler de kaldırılmış olacak.” diye konuştu.

YUNUS EMRE KOOPERATİFİ 24 YIL SONRA NEFES ALDI

Başkan Çakın, üç bloğun ve 90 dairenin yer aldığı, yaklaşık 360 vatandaşımıza ev sahipliği yapan fakat yıllardır çeşitli nedenlerle tapu alamayan Yunus Emre Kooperatifi’nin de sorununu çözdüklerini aktardı. İnşaata konu olan bir parselin hazine mülkiyetinde olması nedeniyle 24 yıldır devam eden sürecin, ilgili kurumlar ve bakanlık nezdinde yürütülen görüşmelerle neticeye ulaştığını ve tapuların ay sonuna kadar mülk sahiplerine teslim edileceğini aktardı.