Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, işgal altındaki bölgelerde söz konusu referandumlar yapılırsa müzakerelerden çekileceklerini duyurdu.

Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının 59. gününde bir basın toplantısı düzenledi.

Kiev'in merkezinde,  Khreşatik metro istasyonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Zelenskiy, savaşın ilk günlerinde Rus ordusunun başkente kadar geldiğini ancak yaşanan ağır çatışmalar sonucunda Rus askerlerin geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

"Referandum Varsa Çekiliriz"

Zelenskiy, "Mariupol'de insanlarımız yok edilirse, işgal altındaki bölgelerde sözde referandumlar yapılırsa Ukrayna, Rusya ile yapılacak herhangi bir müzakereden çekilecek." dedi.

Zelenskiy, "Elimizde yeterli silah olunca geçici olarak işgal edilen tüm bölgeleri geri alacağız." ifadelerini kullandı.

"Rusya Devlet Başkanı ile görüşmek istemiyorum ancak eğer tüm konuları diplomasi yoluyla çözmeyi planlıyorsak bunu yapmak zorundayım. Putin’in uluslararası mahkeme karşısına çıkarılması ile ilgili ise insanları, çocukları öldürme emrini veren herkesin bu mahkeme karşısına çıkacağından eminim. Buna inanıyorum."

"Türkiye Lider Olmak İstiyor"

Zelenskiy, ülkesinde devam eden savaşın sona ermesi için Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde arabuluculuk konusu hakkında "Arabulucu olmak isteyen devletler arasında Türkiye, lider olmak istediğini gösteriyor. Türkiye açık bir şekilde garantör ülkeler arasında yer almak istediği ve hazır olduğunu ifade ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Hamas ateşkes teklifini kabul etti! İsrail ne cevap verdi? Hamas ateşkes teklifini kabul etti! İsrail ne cevap verdi?

Zelenskiy, Putin'in nükleer silah kullanma ihtimali hakkında 

"Modern dünyada nükleer silah ancak gerçeklikle bağlantı kaybedildiğinde kullanabileceğine inanıyorum. Rusya yönetimi gerçeklikle bağlantısını ve dengesini kaybetmezse nükleer silah kullanmaz. Ancak bu silahın kullanılması mümkün mü? Evet. Buna inanıyor muyum? Buna inanmak istemiyorum." şeklinde konuştu.

Ertesi gün Kiev’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin’i ağırlayacak olan Zelenskiy, sözlerine şöyle son verdi:

"Artık bize elleri boş gelmeleri mümkün değil. Sadece hediyeler ve bazı pastalar değil, aynı zamanda özel ürünler ve özel aletler de bekliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ile bir anlaşmaya varacağımızı veya şimdiye kadar üzerinde anlaşmaya vardığımız Ukrayna silah paketinin bir kısmını alacağımıza inanıyorum."