Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’nde bulunan özel maden ocağı olan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik’e atanan kayyumun ardından yıllar geçmesine rağmen madenciler kalan maaşlarını ve tazminat haklarını alamadı. 

2016 yılında Nisan ayında iş bırakma eylemi yapan madenciler bir süre kendilerini maden ocağına kilitlemiş, açlık grevi yapmış ardından da Zonguldak Valiliği önünde oturma eylemi gerçekleştirmişlerdi. Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanmıştı.Kayyumun ardından alacaklarının ödeneceğinin açıklanması üzerine eylemi bırakan madenciler işlerine geri dönmüştü. 

Maden ocaklarında üretimin durdurulması nedeniyle İş Kanunu’nun 29 maddesi gereği 17 Haziran 2016 tarihinde topluca işten atılan madenciler kendilerini bir anda maddi sıkıntı içerisinde buldu. Kalan maaşlarının ve tazminat haklarının verilmemesiyle zor günler geçiren işçiler aradan neredeyse 7 yıl geçmesine rağmen maaşlarını ve tazminatlarını alamadı. 

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...

Mevcut ekonomik şartlare ek maaşlarını ve tazminatlarını alamayan işçiler geçim sıkıntısı altında ezilirken yetkililere seslenmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'a ziyarette bulunacak olması nedeniyle umutlanan madenciler yıllar süren mağduriyetlerinin artık bitmesini istiyor.