Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

Düzenleme kapsamında özellikle Bağ-Kur'lu vatandaşlara yönelik önemli bir düzenlemeye imza atılıyor. Henüz erken emeklilik şartlarını tamamlamamış olan Bağ-Kur'lular, yeni düzenlemeyle birlikte 25 Eksi 5 formülüyle emeklilik yoluna girecekler. Yani, 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamış ve prim ödeme gün sayısı eksik olan vatandaşlar, 5 yıl daha prim ödeyerek erken emeklilik hakkına kavuşabilecekler.

Bu düzenleme özellikle esnaf ve çiftçi kesiminde sevinçle karşılanıyor. Uzun yıllar boyunca kendi işlerini sürdüren ve sosyal güvenlik primlerini ödeyen bu kesim, emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlamanın zorluğuyla karşılaşıyordu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte 7200 prim günü eşitlemesi yapılacak. Yani, esnaf ve çiftçiler, bu düzenleme sayesinde diğer çalışanlarla aynı prim günü sayısına ulaşarak emeklilik haklarına sahip olabilecekler.

Para Parayı Çeker Atasözünün Anlamı Ne Demek? Kısaca Atasözü Açıklaması

Bu gelişme, emeklilik sistemine katkı sağlayacak ve Bağ-Kur'lu vatandaşların erken emeklilik imkanı elde etmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, esnaf ve çiftçilerin de emeklilik süreçlerini daha rahat bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olacak. Hükümetin bu adımı, emeklilik hakkı için uzun yıllardır bekleyenler için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem 2. torba yasaya dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte açıklamalarından öne çıkanlar;

Meclis açıldıktan sonra yeni maraton başlayacak. Önümüzdeki dönemde hem emeklilik reformları hem de Aile Gençlik Bankası gibi bir yenilik hayatımıza girecek. Özellikle evlendirme yardımı gibi sosyal yardımların kaynağını oluşturacak.

Ekim ayıyla birlikte yeni bir torba yasanın Meclis'e gelmesi bekleniyor. Bu torba yasanın içinde neler olacak merak ediliyor. Özellikle emeklilik reformuyla ilgili 2 yeni reform bekleniyor.

Torba yasada olmasını beklediğimiz ilk konulardan birisi Bağkurlularla ilgili primlerin 7200 güne düşürülmesi noktasında olacak. Burada emeklilik reformunun ilk ayağı gerçekleşecek..

Kapsam geniş tutulursa 8 Eylül 99 öncesi ve sonrasını kapsarsa bu noktada EYT'li Bağkurlular da erken emeklilik hakkına kavuşmuş olacak.

2. emeklilik reformu ise ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalarıyla ilgili olacak. Burada ödenecek primlerin 3'te 1'ini devlet karşılayacak. Dolayısıyla bu reform sonrası ev kadınlarının emeklilik ve sosyal güvence hakkı da olacak.

Diğer yandan ev kadınlarının çocuk sayısına göre emeklilik yaşının geri çekilmesi de söz konusu olacak."

Sahte para nasıl anlaşılır? İşte sahte parayı anlama yöntemleri - Genel -  Ekonomist

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ SONRASI EMEKLİLİK SİSTEMİ 2. TORBA YASADA YER ALACAK

Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nin ardından Meclis'in açılmasıyla birlikte ülkemiz için ikinci önemli torba yasa hazırlıkları başladı. 1. torba yasada emekli ve memur maaşları düzenlemesi gerçekleştirilmişti. Şimdi ise 2. torba yasa içeriğinde Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve emeklilik sisteminde iki büyük reformun hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bu yasa ile Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması öngörülüyor. Aile ve Gençlik Bankası, ailelere ve gençlere yönelik finansal desteklerin daha etkin bir şekilde sağlanması amacıyla hayata geçirilecek. Banka, düşük faizli kredi ve hibe programlarıyla ailelerin çocuklarının eğitim masraflarını karşılamasına, gençlerin kariyer ve iş kurma süreçlerine destek olacak.

Emeklilik sisteminde ise iki büyük reformun hayata geçirilmesi planlanıyor. Birincisi, emeklilik yaşının yeniden düzenlenmesi ve kişilere daha esnek emeklilik seçenekleri sunulması olacak. Böylece, emeklilik için belirlenen yaşın altında olan ancak yeterli prim gününe sahip olan vatandaşlar, kendi tercihleri doğrultusunda emekli olabilecekler.

İkinci önemli reform ise emekli maaşlarının iyileştirilmesi ve yaşam standartlarına uygun hale getirilmesi üzerine olacak. Emeklilik maaşlarının artırılması ve emekli vatandaşların refah düzeylerinin yükseltilmesi için adımlar atılacak.

torba yasanın içeriği, ülke genelindeki vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve emeklilik sistemine yönelik reformların hayata geçirilmesi, toplumun sosyal ve ekonomik kalkınmasına olumlu katkılar sunmayı hedefliyor. Bu düzenlemeler, ülkenin geleceğine yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Meclis'in açılmasıyla birlikte bu yasa tasarısının görüşülmesi ve hayata geçirilmesi için çalışmaların hız kazanması bekleniyor.

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI AĞUSTOS AYINDA

Ağustos ayı ile birlikte de milyonlarca kamu çalışanının 2024 ve 2025 yılları için sosyal ve mali haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri başlamış olacak.