KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Sosyal güvenlik sistemindeki akıllara durgunluk veren uygulama herkesi şaşkına çevirdi. Askeri okul öncesine ait fakülte ve mesleki yüksekokulu sürelerinin borçlanarak EYT kapsamında emekli olmak isteyen astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası olanlarda borçlanma hizmetten ve üniversite başlangıcı sigorta başlangıcı sayılıyor. 2000, 2001 ve 2002 devre astsubaylar da borçlanabilirken , borçlanmaları hizmetten sayılsa da sigorta hizmet başlangıçları değişmiyor. Bu nedenle astsubaylar EYT yasasından yararlanamadı. Emekli olabilmek adına uzun bir süre daha çalışmaları gerekiyor. 

KDK ASTSUBAYLARI HAKLI BULDU

Kamu Denetçiliği Kurumu da kendilerinden önceki ve sonraki astsubaylar emekli olurken, 2000, 2001 ve 2002 devresi astsubayları maruz kaldıkları adaletsizlikte haklı buldu. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un imzasını taşıyan kararda, "Sosyal Güvenlik Kurumunun başvuranlar açısından yaptığı işlemlerin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı kanaatine varılmıştır. Başvuranların durumunun yeniden değerlendirilerek, başvuru konusu kapsamında henüz öğrenim süresini borçlanmayanların borçlanmalarını takiben, borçlananların ise borçlanma yaptıkları sürelerin sigortalılık başlangıç süresinin tespitinde dikkate alınarak eşitlik ve hakkaniyete uygun şekilde işlem yapılması hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına tavsiyede bulunmasına" ifadelerine yer verildi. 

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bu karar üzerine SGK Başkanlığının yaklaşık 3 bin kişiyi ilgilendiren konuyla ilgili nasıl bir adım atacağı merak konusu olurken, EYT'de devre dışı kalan astsubayların bu mağduriyetleri giderilmediği takdirde hukuk yoluyla haklarını aramaya devam edeceği öğrenildi. 

detail-photo-fancybox-1